НОВИНИ

Оставката на министъра на отбраната Стефан Янев не е обсъждана в коалицията

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:24, 27.02.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На коалиционен съвет в Министерския съвет не е обсъждана оставка на министъра на отбраната Стефан Янев. От ляво определят призивите за оставка като неадекватност в тази ситуация. Вицепремиерът Борислав Сандов като част от "Демократична България" каза, че не би използвал смекчената риторика на Янев за нападението на Русия над Украйна. ГЕРБ смятат, че военният министър и премиерът имат различни позиции.

Да не се прибързва с оценките - за това призова заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин във връзка с призивите за оставка на военния министър Стефан Янев.

В ситуация, в която на малко повече от 200 км по пряка линия от България се води война - ти да искаш оставката на министъра на отбраната, за мен това е тежка неадекватност. Аз призовавам колегите от ДБ чухме ги, разбрахме позицията им. Разбрахме каква е не разбрахме като съдържание и смисъл защо това трябва да е така. Според мен оставка на Янев няма да има, но не виждам причина оставката на един или друг министър да доведе до избори, заяви Вигенин.

Вицепремиерът Борислав Сандов коментира по-смекчената реторика на Стефан Янев и искането за оставката му така:

Аз не знам дали има такова подписано искане. Има водени разговори от страна на колeгите от ДБ. Министър Янев цялата му кариера е във военния сектор. Пред нас сподели, че използва по-меки думи, за да не създава допълнително напрежение и едва ли на паника. Аз на негово място не бих използвал толкова меки думи, за да нарека нещата - да са по-истински спрямо ситуацията.

От "Продължаваме промяната" очакват реакцията на Министерския съвет.

Министерски съвет трябва да седне и да прецени има ли необходимост от оставка, няма ли необходимост от оставка. Ако има необходимост - да предложи на НС и съответно ние да го гласуваме, каза Венко Сабрутев - депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

За ГЕРБ е недопустимо в настоящата ситуация министърът на отбраната и министър-председателят да имат различни позиции.

Премиерът Кирил Петков казва едно, министърът на отбраната казва друго и в един момент министърът на отбраната заплашва премиера малко да си обере говоренето, защото ще му падне правителството. Ние твърдим, че формулата на настоящето управление е изчерпана, каза Тома Биков - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

На коалиционен съвет в Министерския съвет не е обсъждана оставка на министъра на отбраната Стефан Янев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аугсбург постави под въпрос шампионските абмиции на Борусия Дортмунд
Аугсбург постави под въпрос шампионските абмиции на Борусия Дортмунд
Политическите реакции за предоставянето на помощ на Украйна
Политическите реакции за предоставянето на помощ на Украйна