НОВИНИ

Задържаха ученици заради протест пред паметника на Съветската армия

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:34, 27.02.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Проверяват полицаи в София заради арест на трима ученици. Десетокласниците били задържани в петък заради надпис в подкрепа на Украйна върху паметника на Съветската армия. Случаят стана повод за протест днес пред паметника. Утре шефът на столичната полиция ще се срещне с ръководството на училището, в което учат десетокласниците.

16-годишният син на Тонка Генова е прекарал петъчната нощ в ареста заради надпис върху паметника на Съветската армия в София.

"Казва той, че е написал "save ukraine" на паметника. Не е буйствал. Нищо не се е случило повече от това. Защо е трябвало да го задържат за хулиганство? За хулиганство е задържан", казва Тонка Генова, майка на един от задържаните ученици.

Освен сина на Тонка в ареста са откарани двама негови съученици, които са освободени няколко часа по-късно. Тонка недоумява защо синът ѝ е прекарал цяла нощ в ареста.

"Ние смятаме да подадем жалба за неправомерно задържане", казва Тонка Генова.

Семейството и на друг от задържаните ученици планира да подаде жалба заради преживяния стрес. В подкрепа на учениците в социалните мрежи беше организиран протест пред паметника на Съветската армия.

Протестиращите писаха по паметника, но арестувани днес нямаше. А полицаите, арестували десетокласниците в петък, може да бъдат наказани дисциплинарно, ако се окаже, че са превишили правомощията си, съобщиха от МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици се включиха в дарителска кампания на БЧК за Украйна
Стотици се включиха в дарителска кампания на БЧК за Украйна
Пожар горя в жилищен блок в Пловдив, 30 души са евакуирани
Пожар горя в жилищен блок в Пловдив, 30 души са евакуирани