НОВИНИ

Обилни снеговалежи и виелици през нощта и утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 27.02.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Зимата се завърна! Причината - средиземноморски циклон, наречен Бианка, който преминава южно от страната ни.

До 18.00 ч. най-голямо е количеството на валежите в Пазарджик – 12 литра на кв. метър. Обстановката се усложнява и от силния североизточен вятър, с пориви в Бургас почти 90 км/ч. Започна и да се образува снежна покривка, в столицата е над 4 см.

През нощта вече почти навсякъде ще вали сняг, по-интензивно в източната половина от страната. Валежи от дъжд ще има главно по Черноморието. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°.

Утре в Централна и Източна България остава в сила жълт код за обилни снеговалежи и снежна покривка до около 15 - 20 см, а в комбинация със силния североизточен вятър ще има условия за преспи и навявания. В областите Бургас, Варна и Добрич, където е обявен оранжев код, вятърът ще е бурен, а снеговалежите – значителни.

Дъжд ще вали и утре само по Черноморското ни крайбрежие. Над Западна България валежите постепенно ще отслабват, а в повечето места и ще спрат. Максималните температури ще са между 1° и 7°.

В планините ще има обилни снеговалежи. Ще духа силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания.

Не само у нас, на много места на Балканите ще има валежи от сняг. Дъжд ще вали в крайните югоизточни райони. Значителни количества се очакват в източните части от полуострова.

У нас в първите дни на март ще остане ветровито, с променлива, по-често значителна облачност, на места с превалявания, все така предимно от сняг, но вече слаби. Температурите ще се задържат по-ниски от обичайните за началото на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С кош секунда преди края Чехия сломи България
С кош секунда преди края Чехия сломи България
Ексклузивно: Екипът на БНТ след завръщането си от Украйна - в първите минути човек няма време да се страхува
Ексклузивно: Екипът на БНТ след завръщането си от Украйна - в първите минути човек няма време да се страхува