НОВИНИ

Чувствително застудяване след слънчеви дни

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 05.03.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Днес ще бъде последният ден от серията с необичайно високи температури, преди очакваното съществено застудяване през уикенда. Максималните ще са между 16° и 21°, в София около 16°. Ще продължи да духа слаб до умерен югозападен вятър. След слънчевото начало, през втората половина на деня облачността постепенно ще се увеличава.

И през нощта в цялата страна ще бъде значителна, но все още без валежи. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България от североизток, ще се усили и с него ще нахлува по-студен въздух. Минималните температури в повечето райони ще са между 2 и 7 градуса.

Облачно време ще преобладава и през деня. На места в източната половина от страната и в планините ще има слаби валежи от дъжд, който преди обяд в североизточните райони и Предбалкана ще се примесва със сняг. Ще бъде ветровито, а максималните температури - чувствително по-ниски, в сравнение с днес, от едва 3° в Североизточна България до 12° в южните райони.

Облачно и с валежи от сняг ще бъде в планините. Максималните температури по най-високите върхове ще са около минус 7 градуса. В курортите - от минус 3° на Алеко, 2-3° в Боровец и Пампорово до 5° в Банско. Ще бъде много ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър. Опасността от лавини извън обработените ски писти остава висока.

Чувствително застудяване предстои не само у нас, но и навсякъде на Балканите. Ще бъде ветровито, с валежи от сняг в Румъния, Босна и Херцеговина и Сърбия, а дъжд ще превали в Гърция.

Снеговалежи предстоят и в южните части на Европейска Русия и Източна Украйна, също и в района на Алпите, докато в останалата част от Италия ще вали дъжд. Във Великобритания, Франция, Германия и Централна Европа ще бъде предимно слънчево.

През нощта срещу неделя преваляванията ще спрат, а вятърът ще стихне и облачността първо в Западна България, а по-късно и в останалите райони постепенно ще се разкъсва и намалява. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, а максималните - между 5° и 10°.

В понеделник облачността ще е променлива, в много райони намаляваща до предимно слънчево. Дневните температури ще се повишат. През следващите дни предстои ново захлаждане, ще има и превалявания от дъжд, в сряда в Северна България - и от сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Златков е 12-и на Световното по алпийски ски в Банско
Калин Златков е 12-и на Световното по алпийски ски в Банско
Калин Златков 19-и след първия манш в слалома на Световното в Банско
Калин Златков 19-и след първия манш в слалома на Световното в Банско