НОВИНИ

Нова спецакция на полицията следи нарушенията на пешеходците

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:40, 05.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Нова акция на Пътна полиция в цялата страна. Патрулите ще следят за превишена скорост и отнемане на предимство на пешеходци. Акцията е в ход от днес до 7 март в цялата страна, съобщи главен инспектор Николай Крушарски от отдел "Пътна полиция".

На изхода на София в посока АМ "Тракия" вече е поставена тринога за следене на скоростта. Петък е и тук трафикът вече се усеща още от обяд.

През уикенда от "Пътна полиция" ще разположат над 200 мобилни и стационарни камери. Ще се следи и дали пешеходците спазват правилата за движение.

Действията на екипите са с няколко основни акцента: контрол по спазването на скоростните режими по пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа; установяване на нарушения, извършвани от пешеходци – неправилно пресичане, движение по или навлизане на пътното платно, неспазване на светлинните сигнали, както и нарушения от водачи, свързани с неосигуряване на предимство на пешеходци.

С оглед постигане на превантивен ефект от контролната дейност видимо полицейско присъствие е осигурено в населените места, в участъците с интензивен трафик и интензивно пешеходно движение, особено в пиковите часове на денонощието.

През месец февруари 2021 г. в пътнотранспортни произшествия са загинали 23-ма души, което е с двама повече спрямо същия период на предходната година. Възникналите тежки пътнотранспортни произшествия са 310, като сред основните причини е движение с несъобразена скорост с различни условия. Висок е броят на тежките катастрофи с участие на пешеходци - 102.

При последната акция на "Пътна полиция" са проверени над 37000 шофьори за употреба на алкохол и наркотици. Над 11000 са установените нарушения. Най-много случаи на хванати с алкохол зад волана има в София, Пловдив и Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чочев се завръща в националния
Чочев се завръща в националния
Камион падна в канавка край Пловдив
Камион падна в канавка край Пловдив