Напрежение пред пунктовете за ваксинация във Варна

от БНТ
11:20, 05.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Скандали между чакащи пред имунизационните кабинети в РЗИ-Варна. Хора, на които предстои реваксинация, както и ангажирани в предстоящите парламентарни избори, са влезли в конфликт с хора, които чакат за масова имунизация. Според направената от РЗИ организация, целевите групи се ваксинират от 8 до 12 часа, а останалите - следобед. Това обаче не се спазвало от всички.

Конфликтът между чакащите пред имунизационния кабинет започнал рано тази сутрин. Половин час преди той да отвори, хората направили списък кой кога ще влезе да се ваксинира.

"Там хората бяха не по-малко от 70, 80 души. В един момент излезе полицаят и каза, че трябва да влязат целевите групи. И там вече хората се изпокараха. Те искаха да си влязат по този списък, който отвън са си направили без значение има ли зелен коридор, или са целеви групи.", казва Бистра Варнева.

Оказва се, че много хора не знаят кога работят зелените коридори във Варна. А те са отворени само следобед.

"За мен липсва информираност у хората, кога биха могли да отидат, защото когато отидат там те биха могли да видят вече, че тяхното време по зеления коридор е от 12.30... но те много искаха да влязат веднага.", допълва Бистра Варнева.

Заради недостига на ваксини отворени зелени коридори има само в РЗИ-Варна, в Първа и Пета поликлиника. Всяко ДКЦ на ден разполага с по 3 флакона от ваксината на "Астра Зенека". С тях могат да се имунизират 33 души.

Единственият нощен кабинет за имунизация се намира в ДКЦ "Света Клементина" . За тази вечер са осигурени 5 флакона от същата ваксина. Кабинетът ще работи и през почивните дни. Ваксинацията ще става след предварително записване на телефоните, обявени в сайтовете на поликлиниките.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нов екип на ВМА поема мисията в Мали
Нов екип на ВМА поема мисията в Мали
Над 1400 русенци вече са ваксинирани с по две дози срещу COVID-19
Над 1400 русенци вече са ваксинирани с по две дози срещу COVID-19