НОВИНИ

Как един пътуващ театър се издържа?

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 05.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

На площада пред паметника на Асеневци във Велико Търново е една от традиционните открити сцени на куклен театър "Весел". През последните 23 години той не е спирал да пътува.

Веселин Василев е създателят на театъра. Според него, годината е била много емоционална, но не са се предали до последно, защото когато вършиш нещо с цялата си душа и от сърце, трябва да намериш всякакви начини да го съхраниш.

"Не се отказахме от това, което вършим, от това, което правим с любов за децата. Не се отказахме от нашите спектакли, които въпреки всичко успяхме да играем. Когато празнувахме пристигането на Баба Марта, имахме няколко спектакъла на открито - не съм си представял, че ще имаме представления на открито през февруари", сподели създателят.

По думите му, публика за кукления театър винаги има и ще има. Все пак тази година пътуващият театър е пропуснал няколко участия във фестивали по света. Последният фестивал зад граница, който са играли, е бил в Бурса на Световен фестивал за детските театри, там са проиграли и на турски език.

"В началото на юни ще стартираме с третото издание на международния театрален фестивал "Лято, кукли и приятели". Има страшно много заявки за участия. Имаме много желаещи да участват и от чужбина - театри от Русия, Естония, Англия, Иран, Молдова, Чехия. В момента тече селекция, кой ще участва, ще разберем след месец", уточни Василев.

Според него опитите да се втълпи, че театър може да се случва по интернет в живи излъчвания, не са сериозни, защото театърът е живо изкуство и трябва публика и актьори да дишат един общ въздух заедно.

Репортер: Зорница Илиева

Гледайте повече в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 пешеходни пътеки са повдигнати в София от началото на годината
11 пешеходни пътеки са повдигнати в София от началото на годината
По-малко разводи: Как пандемията ни сближи
По-малко разводи: Как пандемията ни сближи