НОВИНИ

По-малко разводи: Как пандемията ни сближи

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 05.03.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Разводите по време на пандемията от COVID-19 намаляват. Това стана ясно от статистика, предоставена от Софийския районен съд.

Според сексолога доц. Румен Бостанджиев това е първата фаза на въздействие на една кризисна ситуация и хората изчакват да мине трудния момент.

"Става дума за данните само от един районен съд. Но нека да осмислим данните в контекст на проучвания в други страни. Всеизвестен факт е, че в критични ситуация хората се ориентират към ценности, свързани с оцеляването. В този смисъл, дори и двойки, които имат недобри отношения, изчакват да мине бурята и след това тръгват да се развеждат. Това, което констатира тази статистика, е първата фаза на въздействие на една кризисна ситуация. Хората изчакват да мине трудния момент. Така се случва при войни, земетресения и всякакви природни бедствия", обясни в "Денят запова" Бостанджиев.

Всяка една криза е катализатор. В двойки, които имат дефектни отношения, които не могат да взаимодействат по добър начин, кризата обикновено катализира процес на разпад, разруха, раздяла. Там, където отношения са конструктивни, където хората имат потенциал да посрещнат предизвикателството кризата ги сплотява, допълни сексологът.

В една по-голяма статистика в няколко европейски страни в първите месеци на Ковид кризата има тенденция на намаляване на разводите, но намаляват и сватбите и ражданията и т.н. Когато този процес продължи твърде дълго, тогава има увеличаване на разводите за сметка на тези, които са били отлагани, обясни Бостанджиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как един пътуващ театър се издържа?
Как един пътуващ театър се издържа?
Столичният кв. "Гоце Делчев" остана без достъп след ремонт
Столичният кв. "Гоце Делчев" остана без достъп след ремонт