НОВИНИ

ЦИК: 9,19% е избирателната активност в страната към 11.00 ч.

Росица Матева: До момента в ЦИК са подадени 7 жалби 5 броя сигнали

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:35, 05.11.2023 (обновена)
5514
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

България гласува на втори тур на местните избори. Избирателната активност към 11.00 ч. е 9,19%. Най-висока е в община Малко Търново - 45,73%, а най-ниска е в Пловдив 3,86%. В София е 6,52%.

"Изборният ден започна нормално. До момента в Централната избирателна комисия са подадени 7 жалби 5 броя сигнали. Секционните избирателни комисии трябва да поставят един печат върху отпечатаните бюлетини от машинно гласуване и да следят поставянето на два печата върху хартиените бюлетини. Избирателите не трябва да дърпат бюлетините от машините, а да изчакат звуковия сигнал", заяви на брифинг Росица Матева от ЦИК.

По думите ѝ към 11.00 часа е преустановено машинното гласуване в 20 секции - 20 машини, като за 4 от тях решението е взето вчера. 2 от машините са в Благоевград, нарушени са правилата при транспортирането. В тези секции се е преминало изцяло на гласуване на хартия.

Гласуваме за кметове в общо 19 града - и с бюлетини, и с машини.

Четири машини са дефектирали - 2 във Варна, 1 в Добрич и 1 във Велико Търново. Дефектирала машина има и в Русе.

На тези места гласуването продължава само с бюлетини.

На местата, където няма ток, машините се захранват с батерии.

Във Варна проблемът в машините е, че принтерът не работи. В Добрич има проблем с флашпаметите, а във Велико Търново със софтуера.

Куриозен случай при гласуването в столицата на местните избори. Във Френската гимназия в София жена скъса бюлетината на майка си. Видяла, че майка ѝ е гласувала грешно и скъсала бюлетината. Вотът беше анулиран.

В Централната избирателна комисия е постъпил сигнал от гласоподавател от с. Владимирово. В него се посочва, че на разписката от машината е била разпечатана опция, различна от тази на гласоподавателя. Сигналът се проверява.

Оказва се, че 20 - 30 машини в София също са дали дефект - има нагънати бюлетини, а някои отпечатват празни разписки.

До края на изборния ден в 20.00 ч. са в сила забраните за политическа агитация и за оповестяване на резултати от социологически проучвания. Изборният ден започна в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч.

Всички секции в страната отвориха навреме. До момента няма данни за сериозни нарушения.

Право на глас имат 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за вота са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

На втория тур ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има трилотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове - кметство с. Сухозем, с. Драгаш войвода, с. Добрина, с. Васильово.

На втория тур на местния вот ще се гласува в 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува и с машини. Устройства се разполагат в секции с избиратели над 300 души.

Вижте още в прякото включване на Борислава Алексова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тер Стеген: Късметът не беше на наша страна, но победихме Реал Сосиедад
Тер Стеген: Късметът не беше на наша страна, но победихме Реал Сосиедад
Илияна Йотова: Гласувах за силен човек, който е показал, че има позиции
Илияна Йотова: Гласувах за силен човек, който е показал, че има позиции