НОВИНИ

Технически проблеми с машините в Хасково

Избирателната активност в Хасково към 11:00 часа е над 10%

bnt avatar logo
от БНТ
10:24, 05.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

В Хасково изборния ден върви без сигнали за нарушения, но с технически проблеми с няколко машини. В една от секциите машина се повредила и не работи и затова е взето решение вотът в тази секция да е само на хартия.

Избирателната активност в Хасково към 11:00 часа е над 10%. До обяд изборният ден протича без сигнали за нарушения.

Машината в 70-а СИК не е сработила и след получени указания от ЦИК вотът там е изцяло на хартия. В секциите в селата Гарваново, Козница и Малево също е възникнал проблем с машините. При някои гласоподаватели бюлетината от машината е излязла или празна, или с размазано мастило. Същият проблем е бил установен и в секция в Хасково. Извикан е техник, а вотът е бил упражнен с хартиена бюлетина чрез протокол.

Интересно е за балотажа в Хасково дали ще може да гласува финансовият министър Асен Василев. На първия тур миналата неделя това право му беше отказано, защото не отговаряше на условията за уседналост. По този казус тече и прокурорска проверка. От ОИК изразиха учудване какво точно се разследва, тъй като няма изборно нарушение и още по-малко престъпление.

"Имаме изрично писмо от вчера следобед, в което се казва да спазваме тези правила за уседналост и изрично ни е подчертано, че това писмо на МРРБ е оттеглено и не трябва да го съблюдаваме при такива казуси. В положението на господин Василев е не само той, а на първия тур бяха повече от 60 избиратели, които бяха върнати, тъй като бяха в забранителния списък и не успяха да упражнят правото си на глас доколкото нямаха нужната уседналост. Така, че законът е еднакъв за всички", обясни Добромир Якимов – председател на ОИК – Хасково.

Балотаж има още в 7 населени места в община Хасково.

Вижте повече в прякото включване на Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид няма право на грешка срещу Райо Валекано
Реал Мадрид няма право на грешка срещу Райо Валекано
Николай Денков: Гласувах за европейска, модерна столица
Николай Денков: Гласувах за европейска, модерна столица