НОВИНИ

ЦИК: Допълнителни 1637 машини ще пристигнат у нас до края на седмицата

bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 21.06.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева заяви, че ЦИК са обявили нова обществена поръчка за доставка на 1637 допълнителни машини за изборите от фирмата „Смартматик“ - производител на вече наличните 9600 устройства.

Предмет на поръчката е и предаване на знания трето ниво за работа със софтуера от специалистите от "Смартматрикс" на български IT специалисти. Това предаване на знания не е било обект на нито един договор до момента.

Взето е решение също за закупуване на 19 500 смарт карти, за да се оборудват с още по една карта машините в България и новите да са оборудвани с 6 смарт карти.

Максималната прогнозна стойност на тази поръчка е 8,2 млн. Изпълнител по поръчката ще бъде "Информационно обслужване", които утре са поканени на преговори.

С "Информационно обслужване" е пряко договаряне, защото това е най-бързата процедура, която може да се приложи, каза Матева.

Избрани са те, тъй като "Смартматик" нямат регистрация на територията на България, както и банкова сметка и са заявили, че може да преговарят с всяко едно търговско дружество, което от ЦИК определят. Преценката от наша страна е, че е добре да бъде държавно търговско дружество, каза Матева.

Може би още утре ще се сключи и договорът, уточни тя.

Машините трябва да пристигнат в страната до края на седмицата. Всички тези устройства се намират в Нидерландия. Те са произведени сега и са пристигнали от Тайпе по време на водене на разговорите със "Смартматикс".

Машините, с които вече разполагаме - 9600 бройки, ще се използват за гласуване в частичните местни избори в неделя, друга част ще заминат за чужбина. С тези, които ще пристигнат, ще се гласува в страната.

На обвинение на МВнР, че от ЦИК не са ги информирали за броя и местата, в които ще има машини за гласуване в чужбина, за да започнат транспортирането им, Матева заяви, че предстои да допълнят и отстранят технически грешки в решението за секциите в чужбина и след това ще определят секциите, в които ще има машинно гласуване в чужбина.

МВнР: Все още няма решение за машините

Предадено е на "Сиела Норма" съдържанието на бюлетините за гласуване в секциите в чужбина. Те работят по софтуера и ще имат готовност да го инсталират на съответния брой устройства и да го предадат на Външно за изпращане извън страната.

Матева уточни, че машинно гласуване в чужбина ще има само в секциите, в които са гласували повече от 300 избиратели в изборите на 4 април и там, където има подадени повече от 300 заявления. Колко ще бъдат машините в чужбина ще стане ясно днес след заседание на ЦИК.

Транспортът им ще се поеме от МВнР с дипломатическо карго.

Обслужването на място е предмет на обществената поръчка със "Сиела Норма" и те ще изпратят техници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царско село привлече петкратен шампион на България
Царско село привлече петкратен шампион на България
Волейболистите ни с 11-а загуба в Лигата на нациите
Волейболистите ни с 11-а загуба в Лигата на нациите