НОВИНИ

ЕС въведе четвъртия пакет санкции срещу Беларус

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:39, 21.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ЕС, САЩ, Канада и Великобритания одобриха нови санкции срещу Беларус в отговор на принудителното приземяване на пътнически полет на "Райър Ер" на 23 май и арестуването на опозиционния журналист Роман Протасевич и неговата приятелка и заради продължаващото нарушаване на човешките права и свободи в Беларус.

Санкциите бяха одобрени от външните министри на страните от ЕС. Те засягат 86 физически и юридически лица. Сред санкционираните са министрите на транспорта и отбраната, както и осем държавни учреждения.

Ограниченията са свързани със забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи. Това е четвъртият пакет от санкции, които Брюксел налага на режима на Лукашенко.

Външните министри се договориха и за налагането и икономически санкции срещу Беларус, които да засегнат финансовия сектор, както и забрана на вноса на петролни продукти, тютюн и калиев карбонат. Секторните санкции трябва да бъдат одобрени в края на тази седмица от
лидерите на страните от ЕС.

"Днес одобрихме най-големият пакет от санкции спрямо 86 физически и юридически лица, които са конкретно насочени към тези, които стоят за отвличането на самолета с Роман Протасевич на борда. Тези мерки бяха координирали с Канада, САЩ и Великобритания. Разбрахме се и въвеждането на целенасочени секторни санкции. Целта ни е те да влязат в сила възможно най-бързо, след като бъдат одобрени от Европейския съвет", заяви Жозеп Борел - върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев запозна "малките министри" с дейността на служебното правителство
Стефан Янев запозна "малките министри" с дейността на служебното правителство
Спират строежа на "Златен век" заради изтекло разрешително
Спират строежа на "Златен век" заради изтекло разрешително