НОВИНИ

ЦИК посочи пред президента 2 април като най-ранна възможна дата за избори

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:58, 24.01.2023
Чете се за: 06:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев проведе работна среща на "Дондуков" 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия във връзка с готовността за произвеждане на предсрочни парламентарни избори. Хартията за машинния вот ще бъде осигурена до изборите - увериха от ЦИК. Доставките на ролките ще бъде на части. ЦИК са провели и експеримент с 3 вида защитена хартия за гласуване, предоставена от печатницата на БНБ. Резултатът: няма никакъв технически проблем машините да работят с тази хартия. Днес от комисията посочиха проблемите и предизвикателствата за организацията на вота първо на изслушване в парламента, а след това и на среща с президента.

Вижте още в репортажа на Милена Кирова

"Ние отново сме в режим предсрочен избори. Демокрацията е немислима без свободни и честни избори. Свикнахте този изборен закон да се променя преди всеки избори. Съгласно последните промени хората могат да избират да гласуват с машина или хартия. Опираме тук до организационно-техническата подготовка. Каква е готовността на ЦИК", попита президентът Румен Радев.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди готовността на ЦИК за избори на 2 април като първа възможна дата. Посочи, че предходната неделя - 26 март не е подходяща дата заради проблема с доставката на хартия и заради преминаването от зимно към лятно часово време, което тази година ще стане на 25 срещу 26 март.

Камелия Нейкова: ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април

"ЦИК започна подготовка за избори незабавно след като бяха обнародвани промените в Изборния кодекс. Започнахме със среща с печатницата на БНБ за защитена хартия за бюлетини с машинно гласуване. По информация на печатницата на БНБ хартията е заявена. Най-ранната доставка ще е между 27 февруари и 5 март. Необходими са дни за разролване на тази хартия.

От БНБ се посочи срок от 50 дни за 30 000 ролки. Възможно е не 30 000, а по-малко ролки хартия да са достатъчно. Посочихме това количество като стъпихме на изборите от 2 октомври, а и тази година има редовни местни избори. От информацията на печатницата и сроковете, които те поставят - дата 26 март за изборите е с голям риск да не може да се достави хартия. За 2 април хартията ще бъде доставена.

Вчера проведохме експеримент със защитена хартия за гласуване. В ЦИК гласувахме цял ден на три машини като използвахме три вида хартия и експериментът беше успешен. Машините работеха с хартията от БНБ.

На 25 срещу 26 март сменят и часовото време, което крие още един риск - часовото време не се сменя автоматично. То се настройва в централен склад. Казваме, че се крие риск - машините на 25 март трябва да са в секциите и ще е неприятно изборният ден да не може да стартира в точния час с машини", заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

"Аз имам притеснение за видеонаблюдението и видеозаснемането. Техническата отговорност е на Министерски съвет, ще възникнат затруднения", посочи Димитър Димитров от ЦИК.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че всяка седмица напред във времето би помогнала за осигуряването на допълнителни количества хартия. Според него най-сериозното предизвикателство пред ЦИК е създаването на звено за машинно гласуване. Томов изрази опасения, че няма да има възможност това звено да бъде създадено така, че да подпомогне процеса по машинното гласуване.

"Трябва да вземем предвид и дизайна на бюлетината за машинното гласуване. Тя трябва да съответства на хартиената бюлетина. Трябва да осигурим хартия. 30 сантиметра няма да бъдат достатъчни да една бюлетина и трябва да осигурим повече хартия. Всяка седмица повече би ни помогнала да решем тази задача", посочи той.

БСП върна неизпълнен третия мандат

Дали промените в Изборния кодекс са добри или лоши, те трябва да се спазят, изтъкна президентът Румен Радев.

"Това е важно, за да се вземе решение кога точно да бъдат проведени изборите. Далеч съм от мисълта да коментираме промените в закона - дали са добри или лоши, той трябва да се спазва. Разбрах, че ви е трудно да изпълните буквата на закона. Знам, че ще се водите от духа на закона.

За кампанията, указанията и обучението на членовете на секционни комисии - най-вече за отчитането на двата вида гласуване - там трябва да се фокусират усилията.

Един разпалил се скандал в Народното събрание - за достъпа до изходния код, ще ви помоля да напомните на партиите да си получат кода, за да не служи този код за разменна монета между партиите.

Трябва да се избегнат всички тези грешки в работата на секционните комисии - надписвания, дописвания по протоколите - да сведем това до минимум", посочи държавният глава.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отговори, че ще бъдат положени усилия за доброто обучение на членовете на СИК.

"Надяваме се СИК отговорно да си свършат работата. Ще положим усилия да бъдат обучени. Надяваме се да бъдат по-мотивирани с по-високото възнаграждение.

ЦИК не предоставя код на никого на технически носител. Процедурата е ясна, до сега сме го изпълнявали, ще продължим с осигуряване на достъп до кода и документацията по съответния ред", каза тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превенцията на недекларирания труд остава във фокуса на Главна инспекция по труда и през 2023 г.
Превенцията на недекларирания труд остава във фокуса на Главна инспекция по труда и през 2023 г.
Патрик-Габриел Галчев и Пламен Андреев посочиха любимите си моменти с екипа на Левкси
Патрик-Габриел Галчев и Пламен Андреев посочиха любимите си моменти с екипа на Левкси