НОВИНИ

COVID-19 и авиоиндустрията - как големите компании ще се справят с пандемията

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:58, 27.04.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Забраната за полети от и до Великобритания е отменена. Това съобщиха от главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".

Авиондустрията е сред секторите, които най-много пострадаха от кризата. Най-големият европейски производител на самолети "Еърбъс" отчита спад от една трета и масов отказ от поръчки. При "Боинг" ситуацията е подобна.

Спад отчитат и авиопревозвачите. Нискотарифната авиокомпания "Уиз Еър" ще освобождава служители включително и в България, съкращения предвижда и "Луфтханза".

Съкращенията в транспортния сектор ще продължат заради очакваната прогноза за проточване на пандемията от коронавирус.

Най-големият европейски производител "Еърбъс" вече е съкратил производството на самолети с една трета и ще продължи да освобождава и работници, съобщиха днес от компанията. В подобна ситуация е и най-големят американски производител на самолети - "Боинг".

Основната причина за загубата на поръчки е отмяната от страна на авиокомпаниите. Една от най-големите компании в Европа - "Луфтханза" вече обяви, че ще разчита на държавна подкрепа, за да може да продължи работа. Предвижда и съкращения.

Подобна е ситуацията и с един от най-големите нискотарифни авиопревозвачи в Европа: "Уиз Еър" отчете натовареност на капацитета от едва 3%. Засега от дружеството не планират да закриват част от центровете си, включително и в България, но предстоят съкращения на персонала.

Анраш Радо Мениджър "Корпоративни комуникации": Информацията каква част от служителите ни в България ще бъдат освободени е конфиденциална, но мога да ви уверя, че е по-малко от средното ниво в компанията, а то е 20%.

Очаква се и спад на цените на самолетните билети веднага след възстановяване на полетите. В какъв размер обаче ще бъде той предстои да се разбере, защото най-вероятно ще се наложи да бъде намален броят на пътниците в кабината, заради изисквания за безопасност. А това от своя страна би оскъпило полетите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заразените с COVID-19 в света вече са три милиона души
Заразените с COVID-19 в света вече са три милиона души
Борисов: България винаги е подкрепяла Северна Македония за ЕС
Борисов: България винаги е подкрепяла Северна Македония за ЕС