НОВИНИ

Автошколи заплашват с протест на 6 май заради противоепидемичните мерки

Александър Марков
от Александър Марков
20:40, 27.04.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Бизнес

Автошколи заплашват с протест на шести май, ако държавата не им разреши да възобновят дейността си. Автоинструктори твърдят, че търпят огромни загуби заради извънредното положение и че могат да преподават, ако трябва, и със скафандри.

Елица е студент първи курс в Софийския университет.

Елица - курсант: В началото на март почнах курс, след като имаше известен период, в който карахме, беше обучението, после беше шофирането, имаме общо 30 часа, аз съм карала половината.

Любомир Танев е платил половината от курса, който е 650 лв. Но също е спрял заради извънредното положение.

Любомир Танев - курсант: Бях си изкарал листовките и бях на половината ми часове от практиката. Никой не ме уведоми, никой ми е звънял да ми каже, че са прекъснати курсовете.

Автошколи настояват, че могат да продължат да работят, спазвайки противоепидемичните мерки. А сега търпят финансови негативи и на този етап не могат да разчитат на програмите за финансова подкрепа на бизнеса.

Йонко Иванов - председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: Винетката си тече, наемът на полигона си тече, паркингът си тече, осигуровките си текат. Тези хора, които са при нас, ние не можем да кандидатстваме по абсолютно никаква програма.

Според тях, с предпазни костюми ще могат да работят.

Автоинструкторите настояват да се възстанови работата им на два етапа - от 4 май да се подновят изпитите, а от 10 май - регулярните кормувания.

Автошколите не работят от началото на извънредното положение. Инструкторите твърдят, че заповедта на здравния министър не уточнява, че и те попадат в обхвата на забранителните мерки.

Както и в обхвата на забраната да се събират повече от двама души. Инструкторите очакват помощ от Министерството на транспорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: България винаги е подкрепяла Северна Македония за ЕС
Борисов: България винаги е подкрепяла Северна Македония за ЕС
Специално за БНТ: Как Ухан се връща към живота след ужаса COVID-19
Специално за БНТ: Как Ухан се връща към живота след ужаса COVID-19