НОВИНИ

Специално за БНТ: Как Ухан се връща към живота след ужаса COVID-19

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:36, 27.04.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Учениците в Китай се завръщат в класните стаи при специални мерки за спазване на социална дистанция и обеззаразяване на помещенията. Ухан, някогашният епицентър на заразата с COVID-19, постепенно се връща към живот.

Журналистката Лю Шин от CGTN от няколко дни събира лични впечатления за живота в града след дългата карантина. Ето какво разказа тя за "По света и у нас".

БНТ: Какво е положението, какъв е животът сега в Ухан?

Лю Шин, журналист от CGTN: Ухан започва да се връща към обикновения живот. Това става постепенно. Приятно е да се види как улиците се изпълват отново с живот, ресторантите отварят, хората отново пазаруват, но честно казано, в по-малки мащаби. Автобусите са сравнително празни, а задръстванията са рядкост. Бизнесът все още не работи на пълни обороти. И все пак в града има едно усещане, че нещата вървят напред, към бъдещето, като никой не забравя за преживяното през последните три месеца. Има надежда, която усетих, обикаляйки из Ухан през последните няколко дни.

БНТ: След всичко станало, какъв е най-важният урок от Ухан?

Лю Шин, журналист от CGTN: Мисля, че хората тук свършиха невероятна работа, за да върнат контрола в тази ситуация. Те пожертваха много и не знам дали където и да било някой би могъл да си даде сметка как те са успели да овладеят вируса за толкова кратко време с относително малки щети. Урокът от Ухан за в бъдеще би бил как да се справяме с един нов риск за общественото здраве, с една нова криза. Необходима е по-добра ефективност и повече подготовка. Това е нещо, над което не само хората в Китай и Ухан, но и хората по света трябва да се замислят. Вярвам, че ще го направят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автошколи заплашват с протест на 6 май заради противоепидемичните мерки
Автошколи заплашват с протест на 6 май заради противоепидемичните мерки
Американци пробват гаргара с белина и промиване на синусите с препарати след изказването на Тръмп
Американци пробват гаргара с белина и промиване на синусите с препарати след изказването на Тръмп