НОВИНИ

ЦСКА е в групите на Лига Европа след феноменален обрат над Базел!

Борил Гочев
от Борил Гочев
23:30, 01.10.2020
Чете се за: 02:04 мин.
Футбол
цска групите лига европа феноменален обрат базел

Тиаго Родригес и Ахмед Ахмедов се оказаха скрития коз, който в последните 20 минути обърна състава на Базел насред "Санкт Якоб Парк".

Напълно заслужено "армейците" достигнаха до групите на Лига Европа за първи път от 10 години насам след като показа страхотен характер и мъжество.

"Червените" изостанаха в 54-та минута след гол от дузпа на Артур Кабрал, но непримиримостта на момчетата на Стамен Белчев им помогна след това да стигнат до обрат, който ще се помни дълго време.

И двата тима започнаха срещата в опознавателно темпо като логично Базел владееше повече топката.

В 12-та минута именно швейцарците създадоха първата опасност в мача, когато Фабиан Фрай получи хитър пас зад отбраната на "червените", но за щастие ударът му от въздуха премина над вратата на Бусато.

Отговорът на ЦСКА не закъсня и в 18-та минута Али Соу стреля от дъгата на наказателното поле, но в обсега на вратаря на домакините Николич.

Седем минути по-късно "армейците" стигнаха до най-добрата си възможност през първата част. Неразбирателство в отбраната на Базел позволи на Георги Йомов да открадне топката в много опасна зона. Българинът напредна, но за съжаление ударът му бе твърде слаб и бе отразен.

В следващите минути домакините изцяло поеха контрола върху случващото се на терена, но въпреки това рядко стигаха до някакви ситуации, защото момчетата на Стамен Белчев демонстрираха отлична подредба в защита.

Все пак в 39-та минута Артур Кабрал комбинира елегантно с Рики Ван Волфсвинкел, чийто опит от въздуха премина високо над вратата на ЦСКА.

Две минути по-късно капитанът Валентин Щокер отправи хубав изстрел от дистанция, но Густаво Бусато показа класата си и изби.

До края на първата част нямаше други интересни положения и така тя завърши при резултат 0:0.

Второто полувреме започна сравнително равностойно, но в 53-та минута българската отбрана допусна първата си грешка от началото на мача. Атака на Базел отдясно остана неразгадана от защитата на ЦСКА и в край на сметка Валентин Антов извърши нарушение в наказателното поле срещу Пюлулу.

За главния съдия не остана нищо друго освен да посочи бялата точка. Зад топката застана Артур Кабрал и бразилецът не сбърка, за да даде аванс на домакините.

Швейцарците логично потърсиха и втори гол, но мощен изстрел на Кьомерт от пряк свободен удар в 58-та минута премина далеч от целта.

Секунди по-късно родният тим разигра добре по левия фланг и Енрике центрира в наказателното поле, където обаче Санкаре стреля неточно. "Армейците" претендираха, че във въпросната ситуация е имало неправомерно избутване срещу Али Соу, но съдията остана безмълвен.

Скоро след това Пламен Гълъбов отклони хубаво с глава към Соу, но гамбиецът не можа да намери топката от отлична позиция.

Упоритостта на футболистите на Стамен Белчев обаче бе възнаградена в 72-та минута. Резервата Тиаго Родригес пое топката и след като премина няколко играчи на Базел стреля неспасяемо в долния десен ъгъл на Николич, за да изравни резултата.

Укрилени от гола, "армейците" заиграха все по-добре като дори изглеждаха по-свежия тим в последните минути на мача.

Така се стигна до 88-та минута, когато Юну Санкаре бе фаулиран на границата на наказателното поле. Отново Тиаго се нагърби с изпълнението и след рикошет топката влетя в мрежата на домакините за 2:1 в полза на ЦСКА.

В последните минути Базел се хвърли в отчаяни опити да стигне до изравнителен гол. Фабиан Фрай опита удар от дистанция, който обаче бе лесно уловен от Бусато.

В последната минута на добавеното времен пък българите сложиха точка на спора след попадение на Ахмед Ахмедов и по този начин за едва втори път в последните 16 сезона изхвърлиха Базел преди груповата фаза на който и да е евротурнир,

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-топло и предимно слънчево време през почивните дни
По-топло и предимно слънчево време през почивните дни
Започват безплатни прегледи в Световния месец за борба с рака на гърдата
Започват безплатни прегледи в Световния месец за борба с рака на гърдата