НОВИНИ

ЦСКА наказа грешките на Левски след почивката и грабна успеха във Вечното дерби

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:45, 07.04.2024
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
цска наказа грешките левски почивката грабна успеха вечното дерби
Слушай новината

Отборът на ЦСКА спечели 162-ото издание на Вечното дерби в родния футбол срещу Левски, побеждавайки с 2:0 в сблъсъка между двата тима от 28-ия кръг на родната Първа лига.

Успехът за "червените" ги върна на победния път в първенството след поражението през седмицата от Локомотив Пловдив, докато за "сините" загубата е втора поредна в шампионата, след като преди няколко дни те отстъпиха с 1:5 при визитата си на Лудогорец.

След този двубой ЦСКА временно се върна на втората позиция в подреждането с 60 точки, изпреварвайки състава на Черно море, а в същото време вечният съперник остава на 4-ото място с 51 пункта.

Наставникът на символичните домакини от Левски Николай Костов направи две промени спрямо състава, който започна срещу Лудогорец през седмицата, като една от тях бе принудителна – на мястото на наказания Марин Петков от първата минута започна Келиан ван дер Каап. На вратата пък неубедителният в двубоя срещу "орлите" Пламен Андреев бе заменен от Иван Андонов, за когото това беше изобщо дебют в професионалния футбол.

От другата страна Нестор Ел Маестро направи три рокади в сравнение с мача срещу "черно-белите" от Пловдив, като на местата на Християн Петров, Емануел Шакич и Станислав Шопов като титуляри стартираха Юрген Матай, Браян Кордоба и Тобиас Хайнц.

Първото полувреме на Националния стадион "Васил Левски" предложи няколко по-интересни момента пред вратата на „сините“, в които дебютантът Андонов трябваше да се намесва след изстрели по посока неговата врата. В 24-ата минута пък младият страж влезе в центъра на събитията, препъвайки Фернандо Каранга на границата на наказателното поле, след като бразилецът се бе възползваш от грешка в отбраната на съперника. Действията на вратарят предизвикаха недоволството на феновете на „армейците“, които поискаха той да бъде изгонен с директен червен картон, но в крайна сметка главният съдия Драгомир Драганов му показа жълт.

Малко по-рано се бе стигнало и до друг важен момент в наказателното поле на Левски, когато Джонатан Линдсет реализира попадения след центриране от свободен удар на Тобиас Хайнц. При повторенията обаче се видя, че голмайсторът всъщност отиграва топката с ръка, което беше маркирано и от системата ВАР, запазвайки резултата 0:0.

До почивката футболистите и на двата отбора имаха в отделни ситуации претенции за отсъждане на дузпа, които в крайна сметка бяха подминати от арбитъра Драганов и неговите ВАР-помощници.

Второто полувреме стартира равностойно, но малко след час игра Иван Андонов допусна груба грешка под натиска на Матиас Фаетон, който попречи на стража да изчисти топката и тя стигна до Тобиас Хайнц, който с прецизно прехвърлящо изпълнение прати кълбото във вратата на Левски за 1:0.

Откриващото попадение раздвижи събитията на терена, но въпреки пасива на Левски в резултата ЦСКА беше отборът, който стигаше до по-опасните ситуации. Около четвърт час преди края на редовното време Хайнц пусна хитро извеждащо подаване към Улаус Скаршем, чийто изстрел бе отразен с една ръка от Андонов. При добавката обаче Фернандо Каранга нямаше как да сбърка на опразнената врата, правейки резултата 2:0 в полза на "армейците".

Вторият гол на ЦСКА като че ли тотално охлади надеждите на Левски да измъкне нещо от този двубой, като в оставащите минути „сините“ не създадоха почти нищо пред вратата на Густаво Бусато, докато на другия край Данило Асприлия можеше да направи успеха на своя тим класически в продължението на мача, но видя как негов изстрел се отбива от гредата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел се изтегля от Хан Юнис
Израел се изтегля от Хан Юнис
МВР установи 26 души, шофирали след употреба на алкохол, и 6 - под въздействие на наркотици
МВР установи 26 души, шофирали след употреба на алкохол, и 6 - под въздействие на наркотици