НОВИНИ

ЦСКА-София пренаписва историята си срещу Клуж

bnt avatar logo
от Калоян Николов
14:35, 22.10.2020
Чете се за: 01:35 мин.
Лига Европа
цска софия пренаписва историята клуж

След 10-годишно отсъствие от европейските клубни турнира, днес ЦСКА-София стартира своя поход в груповата фаза на Лига Европа с домакинство на румънския шампион ЧФР Клуж.

От началото на новия сезон ЦСКА-София показва две коренно различни лица в Европа и на домашна сцена.

Тимът от Борисовата градина демонстрира колебания и непостоянство в двубоите си от родния шампионат, като заема незавидното четвърто място във временното класиране на efbet Лига.

Притеснителен е фактът, че възпитаниците на Стамен Белчев вече пет поредни срещи от футболния ни елит не познават вкуса на победата.

„Червените“ фенове, които са изключително претенциозни за представянето на ЦСКА-София във всички турнири, все още не реагират остро срещу незадоволително представяне на своите любимци в efbet Лига само и единствено заради успешното представяне на „армейците“ в Европа.

До момента в Лига Европа ЦСКА-София постигна забележителните 4 последователни победи, и ако довечера „червените“ победят и Клуж, то те ще изравнят собствения си рекорд от 1989 г., когато съставът на Димитър Пенев постига 5 поредни победи в европейските турнири.

Тогава ЦСКА стига до полуфиналите в КНК след победи над Интер (Братислава) (3:2 и 5:0), Панатинайкос (2:0 и 1:0) и Рода (2:1) преди да бъде отстранен от Барселона.

Не само, че ще пренапишат клубната си история при евентуален успех тази вечер, „армейците“ ще прибавят солидна сума към касата си и натрупат нужните точки и самочувствие, за да атакуват едно от двете първи места в групата, в която участват още Рома и Йънг Бойс.

Истината е, че ЦСКА-София ще трябва доста да се потруди, за да се поздрави с успех срещу ЧФР Клуж, който е шампион на Румъния за последните три сезона и натрупа солиден опит в европейските турнири.

През сезон 2019/20 Клуж достигна плейофите на Шампионската лига след последователни победи над Астана, Макаби (Тел Авив) и шотландския гранд Селтик, преди да бъде елиминиран от Спарта (Прага).

В Лига Европа първенецът на северната ни съседка достигна до елиминационната фаза на турнира след две победи срещу Рен и по една срещу Лацио и Селтик, за да финишира втори в групата си.

На 1/16-финалите в надпреварата ЧФР Клуж отпадна от бъдещия шампион Севиля след две равенства.

Никога досега в историята си ЧФР Клуж не се е изправял срещу български отбор в евротурнирите, докато ЦСКА-София има солиден опит срещу румънски съперници.

„Армейците“ са се изправяли общо 8 пъти срещу тимове от северната ни съседка в Европа, като имат 4 загуби, 3 равенства и една единствена победа.

Тя е постигната в дебютния мач на ЦСКА в КЕШ - 8:1 срещу Динамо (Букурещ), като българите губят гостуването си с 3:2.

Останалите 6 срещи на „червените“ са срещу другия румънски гранд Стяуа (Букурещ), а балансът е 3 равенства и 3 поражения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион падна от Аспаруховия мост, шофьорът загина
Камион падна от Аспаруховия мост, шофьорът загина
Лидерите на „Златна зора“ отиват в затвора
Лидерите на „Златна зора“ отиват в затвора