НОВИНИ

Цвета Караянчева участва на официалното освещаване на паметника на Момчил юнак

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 22.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Председателят на Народното събрание коментира ситуацията в страната в Златоград. Цвета Караянчева съобщи, че във вторник ГЕРБ започва преговори с парламентарно представените политически сили относно предложението си за свикване на Велико народно събрание и нова конституция.

В Златоград Карянчева присъства на освещаването на триметров паметник на последния родопски цар Момчил юнак.

Според Цвета Караянчева предстоящите разговори ще покажат дали у народните представители има достатъчно воля за промяна.

"Предстоят преговори по отношение на събирането на подписи, във вторник започват преговорите в парламента ще бъдат с всички парламентарно представени групи, които са заявили желание да разговорят с парламентарната група на ГЕРБ. Така че на края на седмицата ще има възможност да ви информирам как са преминали разговорите".

Караянчева коментира и протестите в София и страната.

"Няма нищо по-хубаво от това българските граждани да изразяват свободно мнението си
стига да не пречат на другите граждани, защото всички имат права, разбира се и да не нарушават техните права. Но виждам, че младите хора изчезнаха от този протест. Ние отговорихме на исканията за Велико народно събрание, за промяна в конституцията. Тази промяна, която ние предлагаме, това всъщност е само една покана за разговор. Някой се опитва да каже, че едва ли не това ще бъде конституцията, окончателната, единствено и само на ГЕРБ, но това са абсолютно злонамерени говорители".

Важните промени в Конституцията могат да бъдат направени само от Велико народно събрание. За да е по-широк спектъра му се предлагат и промени в Изборния кодекс, за да има 200 мажоритарни и 200 пропорционално избрани народни представители.

Цвета Караянчева беше в Златоград като член на инициативния комитет обявил 2020-а за година на Момчил юнак. Откриването на паметника на последния родопски цар беше кулминацията на тържествата. Близо 3-метровата фигура се извисява на влизане в България откъм Гърция.

Проф. Николай Овчаров: Това е може би центърът на владенията на Момчил през 14 век, тогава когато създава своето царство включващо Родопите, голяма част от Родопите и Беломорието, което той завоюва с огън и меч. Само на 30-40 километра оттука в гръцка територия е Ксанти, където е била неговата столица на това царство, а именно по този път, на който се намира и паметника в момента със сигурност са кънтели стъпките на българските бойци.

"За златоградчани, като стане дума за Момчил юнак е един от нашите герои, не само местни, но и национални герои и златоградчани още от миналото са проявявали интерес към неговата съдба, към неговата дейност", каза Величко Пачилов.

"Аз като златоградчанка съм много горда че вече имаме такъв паметник, защото истината е че Златоград се явява един своеобразен център на цялата територия на Родопите не само от българска страна, но и от гръцка страна. И смятам, че това е едно заслужено дело, което днес се възражда и заслужава почит и внимание", споделя Лиляна Андреева.

В Златоград се надяват и граничния пункт, край който се издига паметника на Момчил, скоро отново да заработи тук да има поклонници, както от България, така и от Гърция.

Репортер: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургас и Приморско са домакини на международен музикален лагер за Евровизия 2021
Бургас и Приморско са домакини на международен музикален лагер за Евровизия 2021
Президентът Радев: Пътят към конституционни промени минава през оставка на правителството
Президентът Радев: Пътят към конституционни промени минава през оставка на правителството