НОВИНИ

Президентът Радев: Пътят към конституционни промени минава през оставка на правителството

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 22.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

От историческият връх Шипка, днес президентът Румен Радев заяви, че пътят към конституционни промени минава през оставката на Министерски съвет и предсрочни избори, защото настоящият парламент е дискредитиран, загубил е легитимност и достойнство, а партиите са се превърнали в символ на самоунижение.

Заради заплахата от COVID-19 официалната програма за чествания по повод 143-та годишнина от Шипченската епопея беше отменена, но президентът изкачи заветните 800 стъпала до върха, заедно с хората решили да отбележат събитието.

Румен Радев заяви, че предложенията за промени в конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.

"Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз, опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова конституция. Днешният парламент е дискредитиран, виждате как партии сменят позициите си през 24 часа!"

По повод официалното отменяне на честванията за 143-та годишнина от Шипченската епопея, Румен Радев коментира, че управляващите повтарят сценария от 3 март, когато планираните чествания бяха отменени, а целта по думите му била - президентът да не се качи на Шипка и да не говори.

"Ако бяха толкова загрижени за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово, партийно струпване преди няколко седмици, но честванията на Шипка са вековна традиция тук се ражда свободна България и на някои явно им харесва да забраняват събиранията на свободни хора, но както виждате това няма да се получи!"

Държавният глава се изкачи паметника на Свободата заедно със стотици граждани, които бяха дошли, за да се поклонят пред подвига на загиналите за свободата на България.

На върха Руен Радев беше посрещнат с овации. В словото си президентът заяви, че всеки, който е изкачил върха, доказва, че достойнството стои по-високо от страха и забраните.

"Нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си. Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят, те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес. С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството. С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България. Поклон пред героите! Да живее България!"

Инициативата за провеждането на честванията, въпреки официалното им отменяне е на граждани от цялата страна.

На върха обаче не липсваше и напрежение, но до ескалация не се стигна. По време на официалното слово на президента двама мъже бяха спрени да стигнат до Паметника на свободата от други присъстващи.

"Започнаха да освиркват Радев и да провокират другите хора. Ние сме дошли тука, хората кръвта са си пролели, а те са дошли тука за пари, провокатори на властта, която не иска да подаде оставка!", разказва Адриан.

Друга група младежи също не бяха допуснати да се качат до върха.

"Твърдят, че сме някакви провокатори едва ли не. Нищо не сме скандирали просто хората взеха да викат срещу нас!", заяви Веселин Василев.

В памет на загиналите опълченци, на върха се развя най-големия национален флаг, беше запален вечния огън, а музея на паметника на Свободата отвори врати безплатно.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева участва на официалното освещаване на паметника на Момчил юнак
Цвета Караянчева участва на официалното освещаване на паметника на Момчил юнак
Джипове качват туристи на Седемте рилски езера, въпреки забраната (обзор)
Джипове качват туристи на Седемте рилски езера, въпреки забраната (обзор)