НОВИНИ

Цял квартал в Бургас е с труднопроходими улици

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 08.09.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на местността "Погребите" в квартал "Банево" нямат достъп до домовете си. От години собствениците на къщи в района търсят решение на проблема с чакълестите и разорани пътища. За пореден път те са входирали и писмо до Общинския съвет в Бургас, с което настояват за асфалтирането на пътищата в квартала.

Местността "Погребите" в бургаския кв. "Банево" сякаш е заличена от картата. От главния път липсва указателна табела, а черният път по-скоро заблуждава, че по него се стига до жилищна зона. Все пак тръгваме по него, а километър навътре кални пътеки ни водят до дома на баба Марина. От години тя има вила в кв. "Банево". Живее сама и разказва, че пътуването до центъра на града е истински кошмар. Именно затова подава множество жалби до общината.

"Не е нормално, ама какво да направим? Като сме подавали разни писма и какво ли не до Съвета, никой не ни обръща внимание", разказва тя.

Жената споделя, че в местността дори няма спирка на градския транспорт. Най-близката е в съседния квартал на разстояние 3 км.

"Аз сега искам да си отида, обаче трябва да вървя пеш до Минералните бани. Не ми е удобно да се моля на съседите да ме водят с колата до "Банево", за да хвана 3-ката и да се прибера", обяснява Марина Маламова.

Докато разговаряме с местните, разбираме, че всеки от тях има по чифт резервни гумени ботуши, които се оказват единственият вариант за прибиране до дома в дъждовно време.

"Аз съм от 85-а година тук и винаги е било така. Пътищата са като черни пътища - кал! Трябва с джип, ако имате. Зимата е лошо. Аз съм затъвал с колата", казва Димитър Башлиев.

Ето това е една от улиците, по която ежедневно преминават местните. Пътят вече буквално се е превърнал в дере.

"Завали ли дъжд, по този път не може да се мине. То такава кал става, че просто не може да се мине", разказва Георги Маламов.

А желанието на местните е скромно - околовръстен път и то от чакъл.

"Искаме и асфалт, но знаем, че няма да стане. Поне това, ако може да направят. Не се знае какъв статут е. Защото за данъците сме вилна зона, обаче за другото сме земеделски земи", допълва Георги.

"Плащаме си данъци и за постройките, и за нивите, и за боклука, обаче няма!", допълва Димитър Башлиев.

В местността "Погребите" има около 50 вили. Заради разбитите пътища голяма част от собствениците продават къщите си. Рядко обаче някой ги купува.

"Има няколко нови, които са дошли. Без пътища всъщност като дойдат и видят какво е положението и се отказват", казва Георги Маламов.

Хората с имоти във вилна зона "Погребите" поискаха ремонт на лошата пътна настилка още през 2013 година. Сега те са изпратили писмо до омбудсмана на страната, областния управител на Бургас и Общинския съвет. От община Бургас заявиха за БНТ, че ще се постараят да засипят с фрезован материал най-лошите участъци от пътя за есенно-зимния период.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестандартно хоби: Как се правят оригинални подаръци от ненужни автомобилни части
Нестандартно хоби: Как се правят оригинални подаръци от ненужни автомобилни части
Как ще се развива китайската космическа програма?
Как ще се развива китайската космическа програма?