НОВИНИ

Д-р Брънзалов: Новите огнища на COVID-19 у нас възникнаха заради неспазване на мерките по време на празници

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 12.06.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Здраве

Ако хората си мислят, че ще се върнат към нормалния си начин на живот - тоест ще се държат все едно, че никога не е имало такава епидемия, грешат. Ние трябва да знаем, че тя не е изчезнала, заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на Българския лекарски съюз.

"Вирусът не е изчезнал. Трябва да се научим да живеем с него и да се научим да го контролираме", каза д-р Брънзалов.

Той смята, че последните пет огнища са възникнали поради неспазване на противоепидемичните мерки по време мюсюлманските празници. По думите му това са определени огнища и ситуацията е под контрол.

"Всички, които се грижим за овладяване на епидемията, вече имаме много повече опит за ограничаване на въпросните огнища, така че не мисля, че това е нещо много страшно. Ще има пикове и спадове, докато не ликвидираме вируса", каза още лекарят.

Според него изключително важно е здравната система час по-скоро да заработи в нормален ритъм, защото е възможен "голям пик на заболеваемостта от другите заболявания, а не от ковид инфекцията".

На въпрос за недоволството сред медици, че не получават обещаните 1 000 лева за работа на първа линия в борбата с COVID-19, д-р Николай Брънзалов призна, че "нещата не бяха добре дефинирани".

"От там дойде проблемът, който сега ескалира. На "първа линия" дадоха едно определение, за което е невъзможно да бъдат покрити всички критерии. Ако аз издавах въпросната заповед, щях да проверя какво означа "първа линия" в Европа... Ако някой се интересува от мнението на БЛС, е добре дошъл. Ние с удоволствие бихме се включили, за да изработим точен алгоритъм, за да няма такива нещо", каза зам.-председателят на БЛС.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани протестират срещу лошото състояние на пътя Русе–Кубрат
Граждани протестират срещу лошото състояние на пътя Русе–Кубрат
Ла Лига се завърна!
Ла Лига се завърна!