НОВИНИ

Масово българите смятат, че кризата с COVID-19 е приключила. Това крие рискове

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 12.06.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Едно проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на коронавируса и популярни конспиративни теории, разбуни духовете.

Според него всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях, а над една пета са сигурни, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията.

43% от българите пък смятат, че коронавирусът е изкуствено създадена болест, а 40%, че е биологично оръжие, създадено, за да се намали населението на Земята.

Встрани от конспиративните теории, масово българите посочват, че кризата с коронавируса вече е приключила.

66% от анкетираните казват, че вече са се върнали към нормалния ритъм.

"Възможността да ходят на работа, в ресторанти и заведения, създава усещането, че всичко е приключило. Разбира се това крие своите рискове, защото забравяме, че трябва да спазваме социална дистанция, че трябва да си мием често ръцете. Много бързо в съзнанието на българина се изчисти темата за коронавируса. Това, че няма непрекъснати конференции от страна на Щаба, също оказва влияние. Масово усещане е, че всичко вече е приключило, но трябва да се внимава. Това е опасно", каза в Сутрешния блок на БНТ социологът Евелина Славкова.

Според данните на "Тренд" 76% от българите смятат, че правителството се е справило с овладяване на епидемията. Това обаче е момента снимка и е възможно случващото се през последните дни да промени картината, каза още Славкова.

Повечето българи имат положително отношение и това се дължи на факта, че наблюдавайки новините в други европейски страни и цифрите в България, показва по един и или друг начин на българското общество, че правителството се справя с вземането на по-ранните мерки.

По отношение на конспиративните теории Славкова заяви, че трябва да се обръща внимание много на такива данни, защото в тях се крият страховете на хората. Те трябва да срещнат експертна информация и обяснения, защото в противен случай може да доведат до тежки последици.

Социологът призова институциите и медиите да не подценяват тези процеси в обществото, а да ги обясняват, защото когато не се обясняват се създава вакуум, който се заема от псевдоексперти и те налагат в общественото опасни и конспиративни мнения.

Сред тези, които вярват в конспирациите има висок дял хора с висше образование, уточнява още Славкова.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: До момента не са постъпили европейски средства за справяне с коронавируса
Томислав Дончев: До момента не са постъпили европейски средства за справяне с коронавируса
Обстановката в Доспат се нормализира, градът се готви за летния сезон
Обстановката в Доспат се нормализира, градът се готви за летния сезон