НОВИНИ

Близо час и половина студент се бори сам с горски пожар край Кюстендилско

bnt avatar logo
от БНТ
23:23, 11.06.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Млад мъж успя да предотврати голям горски пожар в района на кюстендилското село Ломница. 20-годишният Иван Белишки сам се борил с огнената стихия, преди да дойдат екипите на пожарната служба. Само заради бързите му и смели действия са били спасени къщи на хора от селото и стотици декари гори от унищожение.

Студентът по право Иван Белишки бил на гости в махала в кюстендилското село Ломница. Докато се разхождал привечер, усетил дим и чул пращене на клони. Видял, че гори пожар и решил да започне да го гаси само с лопата.

Иван Белишки - студент по право: Първата ми работа беше да огранича работата на наземния огън и да предотвратя образуването на конвенционна колона, която можеше да причини т.нар. върхов пожар. Той се разпростира по короните на дърветата, особено теренът е изключително труднодостъпен и огънят се развиваше буквално с метри за минута.

Близо час и половина Иван сам се борил с огнената стихия, макар и с риск за живота си. По думите му, пламъците се издигали на повече от метър височина.

Иван Белишки - студент по право: Обувките с които бях, бяха огнеоупорни, усещането на краката след 15-ата минута е все едно сте стъпили в горещ пясък. Надишах се с някои газове, но това е нищо особено, имаше едно дърво, падна върху мен, защото беше изгнило.

Младият мъж разказа, че не се уплашил и не смята, че е извършил геройска постъпка.

Иван Белишки - студент по право: Запазих хладнокръвие, още повече, че на 200 метра се намират най-близките къщи на махала Радомирци, трябваше да се действа, нямаше как да се чака пожарна.

След подадения от Иван сигнал, екипи на горското стопанство в Кюстендил, се отзовали и потушили пожара. Засегнатите площи са половин декар. Горските служители подозират, че палежът е умишлен и е поредният в района, който гасят.

Автор: Ангелина Дочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как COVID-ситуацията се намеси в дизайна?
Как COVID-ситуацията се намеси в дизайна?
Опасни отпадъци заплашват община Средец с екокатастрофа
Опасни отпадъци заплашват община Средец с екокатастрофа