НОВИНИ

Засилени проверки по магистралите до 14 юни

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:46, 11.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Започват засилени проверки по автомагистралите в страната. Пътните полицаи ще следят за правилното движение на автомобилите и за нарушения в аварийната лента. Акцията започва днес и ще продължи до 14 юни.

От началото на годината до вчера по магистралите у нас са установени 70 нарушения. 35 от тях са в аварийната лента. Малкия брой нарушения от пътната полиция обясняват с намаления трафик по време на извънредното положение заради коронавируса.

Петър Соколов - отдел "Пътна полиция", ГДНП: Тук санкцията при водачи, които извършват неправилно движение, спиране, паркиране и престой в лентата за принудително спиране, е лишаване до 3 месеца и глоба от 1000 лева. При повторно установяване на такова нарушение на водача лишаването от правоуправление става 6 месеца и глобата е 4000 лева.

От 4 до 10 юни се проведе друга полицейска операция - за използване на колани и детски столчета в автомобилите, както носене на каски при мотористите. Бяха проверени близо 48 хиляди автомобила, а нарушенията за неизползване на колан са около 1500. Мотористите без каска са били 147. 50 са санкционирани за неправилно използване на детски столчета.

Петър Соколов - отдел "Пътна полиция", ГДНП: Детето трябва да бъде поставено в обезопасителното столче по посока на движението, много редки са случаите, в които се вижда обратното - че се движат в гръб по посока на движението.

По данни на Пътната полиция тенденцията за неизползване на обезопасителните колани и каски се запазва, затова контролът ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинения срещу кмета на Норилск заради разлива на дизелово гориво
Повдигнаха обвинения срещу кмета на Норилск заради разлива на дизелово гориво
Пуснаха отново фонтана на Женевското езеро
Пуснаха отново фонтана на Женевското езеро