НОВИНИ

Над 100 деца в столичното 75-о ОУ вече учат през ваканцията

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:05, 11.06.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Очаква се около 40 хил. ученици, които не са се обучавали дистанционно, да учат допълнително през лятната ваканция. Общо учениците в България са около 730 хиляди.

Обучението вече започна, а заради COVID-19 беше препоръчано занятията да се провеждат на открито при възможност. В столичното 75-о училище в квартал "Факултета" над 100 деца влязоха отново в класните стаи.

Единайсет деца от 1 "в" клас на 75-о училище в столичния квартал "Факултета" са отново на училище. Те не са успели да се включат пълноценно в дистанционното обучение.

-Какъв беше проблемът - интернет ли няма, телефон ли, компютър ли няма вкъщи?

Василена - 1 клас: Интернетът беше много слаб.

Диляна - 1 клас: Интернет нямаше.

Елена Иванчева - начален учител: Интернетът в квартала, доставчикът, който е, не осигурява достатъчно качествена връзка и онлайн платформата ZOOM не може да се активира.

Другата причина е социална - много деца нямат устройства.

Лава Коцева - директор на 75-то ОУ: Имат един телефон на семейство, родителят, когато е на работа, те не могат да го ползват. Ние имаме 1000 ученици в училище, около 250 деца може въобще да не са се включили в дистанционното обучение.

Затова сега празнините се попълват. Попълват се и социалните контакти.

-Доволен ли си, че си тук през лятото да учиш?

Митко - 3 клас: Да, може да се виждаме с приятели, да си играя с тях.

Емануела - 3 клас: Тука е по-добре, отколкото вкъщи.

Общо над 100 деца от първи до трети клас в момента са в клас. Училището се дезинфекцира редовно, мери се температурата на децата, родители вътре не се допускат. Министерството препоръча, ако е възможно, занятията да се провеждат навън.

Тук обещават, когато времето се оправи и спре да вали дъжд, да изнесат шатри на двора и да провеждат обучението на открито.

Учи се български език, математика и Околен свят. От следващата седмица ще се включат и децата от четвърти до седми клас.

-Колко ще продължи това обучение?

Галина Тимова - зам.-директор на 75 ОУ: То е зададено до края на тази учебна година, което значи до 14 септември 2020, цяло лято.

Когато учителите излязат в отпуск, ще ги заместят преподаватели от "Заедно в час". Има обаче и един голям процент ученици, които не са се обучавали дистанционно, но няма да дойдат и сега в училище. Тук казват, че те или гледат възрастни роднини, или малки братя или сестри, или ровят по кофите. За съжаление това е решението на родителите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Физика на тъгата" спечели "Ирис" за най-добър късометражен филм
"Физика на тъгата" спечели "Ирис" за най-добър късометражен филм
Кметът на София и "Витоша ски" се скараха заради лифтовете
Кметът на София и "Витоша ски" се скараха заради лифтовете