НОВИНИ

Опасни отпадъци заплашват община Средец с екокатастрофа

bnt avatar logo
от БНТ
23:12, 11.06.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Опасни отпадъци, които всеки момент могат да предизвикат екокатастрофа край Средец, притесняват местни жители. Екоинспекцията в Бургас е извършила предписания на местната администрация да обезопаси токсичните варели.

Опасните варелите са бетонирани и се намират на труднодостъпна местност край Средец. Защитната им обвивка обаче се руши, което може да доведе до екокатастрофа, казват природозащитници.

Емил Георгиев - сдружение „Екогласност": Нагледното доказателство, че в момента от този блок има изтичане на хербициди и пестициди. След колко време ще се разпаднат тези блокове, никой не знае, но явно те се разпадат.

Концесионерът на язовира край Средец също е притеснен от евентуалното изтичане на пестицидите от бившите ТКЗС-та, тъй като водоемът може да е първият застрашен.

Велин Минев - концесионер на язовира край Средец: Рибите, които ще бъдат вътре в язовира, може би ще измрат. Катаклизмът ще е в мащаби много голям. Не дай си Боже да се случи, Мандра е свързано с морето.

От Община Средец обясниха, че както всяка година ще изпратят фирма, която да поправи бетонните конструкции. Общински съветници обаче настояват за по-голяма защита.

Иван Кичев - общински съветник в Средец: Защото тук не се знае, във времето, тези бидони, най-вероятно са корозирали, не зависимо че отвън се правят козметични промени.

При последната проверка на екоинспекцията през февруари станало ясно, че бетонните съоръжения са в добро състояние и нямало опасност за местните хора.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо час и половина студент се бори сам с горски пожар край Кюстендилско
Близо час и половина студент се бори сам с горски пожар край Кюстендилско
Повдигнаха обвинения срещу кмета на Норилск заради разлива на дизелово гориво
Повдигнаха обвинения срещу кмета на Норилск заради разлива на дизелово гориво