НОВИНИ

Повдигнаха обвинения срещу кмета на Норилск заради разлива на дизелово гориво

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:00, 11.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Наказания в Русия заради еко-замърсяването в Норилск. Преди седмици местната електроцентрала изхвърли повече от 20 хиляди тона дизел в река. Руските власти повдигнаха обвинения срещу кмета на арктическия град заради престъпна небрежност след аварията.

Механичното почистване на района ще продължи още десетина дни, но последиците ще останат с години.

Кметът на Норилск Ринат Ахметчин не се е справил с организацията и координирането на спешни мерки за ограничаване на разлива, заяви Следственият комитет.

Светлана Петренко - говорителка на Следствения комитет: Следователите откриха наказателно дело за престъпно бездействие срещу кмета на Норилск в Красноярския край Ринат Ахметчин. То се изразява в неизпълнение на служебните задължения при възникване на извънредна ситуация.

Ако бъде признат за виновен, кметът рискува огромна глоба, поправителен труд или до шест месеца затвор. Вече са арестувани трима мениджъри на електроцентралата.

Те отговарят за използването на несигурен резервоар, който се е нуждаел от ремонт още през 2018-а. Застрашава ги затвор до пет години.

Руският президент Владимир Путин обяви извънредно положение в района и остро критикува компанията "Норилск Никел", ръководена от олигарха Владимир Потанин.

Държавния глава не скри раздразнението си от факта, че местните власти са научили за инцидента от социалните медии с два дни закъснение.

Норилск със 180 хиляди жители са намира на 300 километра отвъд Полярния кръг. "Норилск Никел" обяснява катастрофата с разтопяване на вечно замръзналата почва вследствие климатичните промени, което е довело до рухване на подпорите на резервоара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни отпадъци заплашват община Средец с екокатастрофа
Опасни отпадъци заплашват община Средец с екокатастрофа
Засилени проверки по магистралите до 14 юни
Засилени проверки по магистралите до 14 юни