НОВИНИ

Разлив на дизелово гориво причини екологично бедствие в Сибир

Фани Аронова
от Фани Аронова
15:09, 04.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Продължава чистенето след изтичането на 20 000 тона дизелово гориво в река край град Норилск, в Красноярския край на Русия. Президентът Владимир Путин обяви извънредно положение в района заради екокатастрофата.

Започна разследване за безотговорност, тъй като енергийната компания "Норилск никел", свързана с аварията, не е съобщила своевременно за нея.

Замърсена е територия от 350 кв. км след изтичането на дизел от разхерметизиран резервоар на топлоцентрала край Норилск. Тя е собственост на компанията "Норилск никел", която има комбинат в района на сибирския град, разположен на 300 км зад Северния полярен кръг.

Изтичането на гориво в местната река Амбарная се оценява като екологично бедствие. Аварията е станала на 29 май, но за нея се разбра по-късно от сателитни снимки на Световния фонд за дивата природа. И властите в Москва са научили със закъснение, каза президентът Владимир Путин и изля гнева си върху Сергей Липин, местен шеф в компанията.

Владимир Путин - президент на Русия: Сергей Валериевич, според вас защо властите узнаха за това след два дни? Ще разбираме за извънредните ситуации от социалните мрежи, така ли? В ред ли сте със здравето? Принуден съм да наредя разследване на действията на всички длъжностни лица.

Компанията и местните власти не могат да се справят сами с аварията. Специалисти от Москва и от други места в Сибир участват в почистването на замърсяването, ръководено от Министерството на извънредните ситуации.

Евгений Зиничев - Министерство на извънредните ситуации на Русия: Президентът обяви извънредно положение на федерално ниво. Това позволява да привлечем сили и средства от всякакви държавни агенции.

Говорител на държавната риболовна агенция посочи, че ще са нужни десетилетия за преодоляване на щетите от екокатастрофата върху водите в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
56 595 земеделски стопани получиха субсидии от ДФ "Земеделие"
56 595 земеделски стопани получиха субсидии от ДФ "Земеделие"
Все повече софиянци плащат данъците си, приходите на общината растат
Все повече софиянци плащат данъците си, приходите на общината растат