НОВИНИ

Д-р Ирена Иванова: Най-много антитела имат хората, които са преболедували и се ваксинират

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 04.05.2021
27008
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Бих препоръчала хората да се изследват за антитела още след първата поставена доза ваксина, защото има пациенти, които не отговарят на ваксината, има такива, които след първа доза установяват, че са преминали заболяването безсимптомно. Това заяви в "Денят започва" д-р Ирена Иванова, началник на Клинична лаборатория в Университетска болница "Свети Иван Рилски".

По думите ѝ, за да се хване пик на антителата, трябва да се изчака повече време.

"Това е индивидуално, около месец след като сме преболедували можем да си направим тест. Пациентите е добре да следят антителата си на едно и също място, да се консултират и да не си самоназначават изследванията. Около година имам пациенти с антитела, още от първата вълна, и към момента имат, но те намаляват", допълни д-р Ирена Иванова.

Тя отбеляза, че при по-тежките случаи се изграждат повече антитела.

"До 8000 - 10 000, докато средни и леки форми могат да достигнат до 2000, даже под 1000, това зависи от вирусното натоварване. След ваксинация титърът на антителата е доста по-висок, отколкото след едно леко или средно боледуване. Най-висок титър антитела правят хората, които са преболедували и се ваксинират с две игли", коментира д-р Ирена Иванова.

По думите ѝ е резонен въпросът кога да бъде поставена втората игла, а не дали. Към момента изследване за клетъчен имунитет не се прави комерсиално, каза още д-р Ирена Иванова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19 души загинаха след срутване на надлез на метрото в Мексико
19 души загинаха след срутване на надлез на метрото в Мексико
Собственикът на запалените коли в "Дружба": Със сигурност деянието е умишлено
Собственикът на запалените коли в "Дружба": Със сигурност деянието е умишлено