НОВИНИ

Да се отмени забраната на полети и да се възстановят доставките към Великобритания, поиска ЕК

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:45, 22.12.2020
Чете се за: 01:50 мин.
Европа
лондон пълен транспортен вакуум
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Европейската комисия препоръча днес координиран подход към ограниченията по отношение на пътуванията от и за Великобритания, които бяха въведени от повечето държави членки заради новия щам на коронавируса.

Според Брюксел забраните на полети и забраните за пътуване с влак трябва да бъдат отменени и трябва да се осигури нормален транспорт за доставките.

Европейската комисия смята, че несъществените пътувания не трябва да бъдат насърчавани, но в същото време гражданите на ЕС и Великобритания и тези, които преминават транзитно, трябва да могат да се върнат по домовете си като спазват изискванията на държавите да се подложат на тест или карантина.

Транспортна блокада на Великобритания заради новия щам на COVID-19

Медицинският персонал, който пътува, не трябва да се подлага на карантина. Трябва да се възстановят и т.нар. зелени коридори към острова, за да се възстановят доставките и транспорта на стоки.

Брюксел припомня, че до края на декември правилата за свободно движение все още важат за Обединеното кралство. Това означава, че по принцип държавите членки не трябва да отказват влизането на лица, пътуващи от там.

Кой може да влиза у нас, ако идва от Великобритания и Северна Ирландия?

Препоръките на Еврокомисията не са задължителни. Около 20 държави в ЕС предприеха през последните два дни индивидуални строги мерки за ограничаване на движението на хора и стоки към Великобритания, което предизвика транспортен хаос, най-вече във Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС даде отлична оценка на Никола Попов за съдийството на ЦСКА - Левски
БФС даде отлична оценка на Никола Попов за съдийството на ЦСКА - Левски
Григор Димитров ще тренира с Гофен в Мелбърн
Григор Димитров ще тренира с Гофен в Мелбърн