НОВИНИ

Дадоха на съд 7 души за трафик на мигранти

дадоха съд души трафик мигранти
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:34, 10.11.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт съд срещу седем лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел придобиване на средства чрез незаконно превеждане на мигранти от Република Турция в страната, подпомагане на пребиваването им в България и нелегалното им извеждане в Република Сърбия.

Доказателства по делото сочат, че групата е съществувала от началото на 2016 г. до 17 октомври 2017 г., когато участниците са задържани. Престъпната дейност ръководели двама братовчеди – иракчани, единият от които има и българско гражданство. Те били свързващото звено в престъпното сдружение, разпределяли задачите, контролирали изпълнението им и разпределяли незаконно придобитите средства.

Всеки от участниците (двама от които са родени в София, но са със сирийски произход) изпълнявал строго определени функции. Най-довереният на ръководителите отговарял за превеждането на групи нелегални мигранти от Турция в България, като организирал логистиката по транспорта. Определял човек от групата, който да определи маршрута така, че да „не паднат хора“, осигурявал пред всеки микробус с нелегални пътници пилотна кола, която да предупреждава за полиция на пътя. Той имал задачата да контролира и извеждането на мигрантите в Сърбия (възложено пряко на друг участник), както и да информира лидерите на групата за резултата.

Крайната дестинация бил хотел на около 5 км от Белград, откъдето чужденците били превозвани до Белград с таксита. След успешна доставка ръководителите докладвали чрез интернет приложения на свои турски „колеги“. От тях получавали информация за сумата, която ще им бъде платена за „услугата“, както и код за получаването й в България от непознати лица по системата Хавала.

За всеки преведен човек в Белград групата получавала по 950 евро. Част от парите ръководителите задържали за себе си. Другите разпределяли между участниците в групата и се разплащали с шофьорите превозвачи, с каналджиите, които превеждали мигрантите през границите, със собствениците на къщи в столичните квартали „Модерно предградие“, „Бакърена фабрика“ и „Факултета“, където били приютявани за кратко. С разплащането бил натоварен член на групата, който изпълнявал ролята и на лична охрана на един от ръководителите.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският ансамбъл пропуска Европейското първенство в Киев
Българският ансамбъл пропуска Европейското първенство в Киев
Задържани са работниците от "Арсенал" за държане и продажба на огнестрелни оръжия
Задържани са работниците от "Арсенал" за държане и продажба на огнестрелни оръжия