НОВИНИ

Дафовска: Биатлонът не е само бягане, иска се и точен мерник

дафовска биатлонът бягане иска точен мерник
bnt avatar logo
от БНТ
22:34, 13.02.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Биатлон
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска даде специално интервю пред екипа на БНТ в Пекин, в което коментира представянето на българските биатлонисти в преследването на Зимните олимпийски игри в китайската столица.

При мъжете най-добро класиране записа Владимир Илиев, който на 12.5 километровото трасе финишира на 25-о място, докато останалите двама българи в преследването - Благой Тодев и Антон Синапов завършиха съответно 53-и и 55-и в крайното подреждане.

При жените Милена Тодорова зае 31-о място в дисциплината на 10-километрово трасе след лоша стрелба.

"Вчера се радвахме, че в преследването влязоха три от нашите момчета. Съжаляваме, че Милена днес поне на последната стрелба от „прав“ не си спести няколко изстрела. Биатлонът не е само бягане, иска се и точен мерник", заяви олимпийската ни шампионка.

Дафовска смята, че класиранията на родните биатлонисти на Игрите в Пекин биха били по-добри при по-точен мерник в стрелбата.

"Според мен проблемът на Милена е психологически и трябва да направи корекции на стрелбата от "прав", защото в спринта тя направи нужните промени. На всички им е много тежко тук, защото е много сух въздухът и надморската височина играе немалка роля, разбира се. Владимир Илиев и Милена Тодорова показват, че бягат добре. Ако нямаше грешки в стрелбата, можеше да имат и по-добри класирания", заяви бившата биатлонистка в "Олимпийски върхове".

Президентът на федерацията ни по биатлон коментира и заявите на най-младия ни биатлонист Благой Тодев в дебютното му участие на Олимпийски игри.

"Благой Тодев е много развълнуван. Той е на 20 години и това му е първа Олимпиада, от него не се изискват никакви резултати. Много е успешно това, че влезе в преследването. Трябва да се гордее и да продължава в същия дух. Според мен, той има усет в стрелбата, който е нужен при всеки един биатлонист", заяви тя.

За мъжете предстои щафета на 4х7.5 км във вторник, 15 февруари, от 11:00 часа българско време.

"Не се ангажирам с никакви класирания, но ако момчетата минат без наказателни обиколки и с по-малко похабени патрони, мисля, че място в топ 15 не е невъзможно", добави Дафовска.

Златната медалистка от игрите в Нагано през 1998 година сподели, че и в мъжкия, и в женския ни тим има потенциал и си постави за цел през следващия олимпийски цикъл федерацията да наблегне върху подмладяването на отбора.

"За следващия цикъл най-напред трябва да наблегнем върху подмладяването на отбора. На треньорския щаб му трябва малко време и напролет ще разберем дали ще останат. Имаме потенциал и в женския отбор, и в мъжкия", завърши Екатерина Дафовска.

Автор: Стефан Георгиев, специален пратеник на БНТ в Пекин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус запази място в топ 4 след късен изравнителен гол в Бергамо
Ювентус запази място в топ 4 след късен изравнителен гол в Бергамо
Петър Попангелов: Представянето на Алберт днес му дава кураж за слалома
Петър Попангелов: Представянето на Алберт днес му дава кураж за слалома