НОВИНИ

Дълг от 2000 лв. е вероятният мотив за жестокото убийство в София

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:05, 14.08.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Снимка: Иво Никодимов
Слушай новината

Дълг от 2000 лева е вероятният мотив за убийството на 41-годишния Кристиян Пеев. Части от неговото тяло бяха намерени в канализационна шахта в центъра на столицата в събота вечерта. Двама души бяха задържани.

Задържан за убийството е 32-годишният Веско Вълчинов. Криминалните психолози го описват като комплексиран, зъл и отмъстителен. Убийството е извършено на 8 срещу 9 август през нощта в апартамента на обвиняемия. Кристиян Пеев е обявен за издирване от свой близък два дни по-късно.

Обвиняемият Вълчинов и жертвата Пеев са били приятели от няколко години. Вълчинов е бивш барман, към момента безработен. Не е ясно кога и по какъв повод убитият Кристиян е дал на Веско 2000 лева назаем. Имали планове Кристиян да финансира Веско за търговия с криптовалута и от печалбата обвинения за убийството да върне на жертвата си и стария дълг. Този техен проект обаче претърпял провал още преди да е стартирал и това вероятно е бил ключът към решението за убийството.

Така на 8 август Веско поканил в дома си Кристиян, но оказва се не на гости, а за да го убие.

"Лицето е убито с тежък, тъп предмет, чрез нанасяне на удар в задната част на главата, предмета наподобява гира", каза директорът на СДВР Любомир Николов.

Часове преди фаталния уред охранителни камери засичат, как Вълчинов и Пеев заедно влизат във входа на кооперация на столичната улица "Раковски".

"Установихме, че последната среща и последният маршрут, по който са минали той и още едно лице, което впоследствие установихме, влизат на един адрес, след което излиза само другото лице, което е собственик на адреса", каза още Николов.

Намереният в шахта в София мъж е обявен за издирване в началото на седмицата

След убийството, обвиняемият разчленява трупа в банята. Част от останките изхвърля в канализацията, а другите опакова в найлонови чували. Излиза и отива на среща с 24-годишния Константин Суботинов. Убеждава го да му помогне да скрият останалата част от трупа. Ден по-късно близък на жертвата обявява Кристиян за изчезнал, тогава разследващите влизат в следите на Веско Вълчинов и стигат до Суботинов.

"Който направи пълни самопризнания относно заличаване на следите на това престъпление и ролята му на помагач при укриването конкретни части на тялото на убития", добави Николов.

Константин посочва точните места в София и на Витоша, където са заровени.

"Лицето, което е извършител на престъплението считаме, че е бил длъжник с финансови средства към убития", каза Любомир Николов.

"Той е привлечен за убийство, което е извършено по особено жесток начин. За което се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна", каза Христо Кръстев, зам-градски прокурор на София.

Веско Вълчинов няколко пъти сменя алибито си пред разследващите, но всички версии са отхвърлени като недоказани. Наложило се и криминални психолози да работят с него.

"Като какъв го описват извършителя?
- Тяхното заключение е, че е зъл, агресивен човек", каза директорът на СДВР.

Вълчинов е задържан за 72 часа и прокуратурата ще поиска от съда постоянен арест.

Откриха тяло в шахта в центъра на София

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските студенти, които са на бригада на остров Мауи, са добре
Българските студенти, които са на бригада на остров Мауи, са добре
Карлос Алкарас и Новак Джокович ще играят за страните си за Купа "Дейвис"
Карлос Алкарас и Новак Джокович ще играят за страните си за Купа "Дейвис"