НОВИНИ

Дали самолетът нарушител е шпионски ще установи следствието, каза министър Заков

Николай Минков
от Николай Минков
12:12, 10.06.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Скандалът със самолета нарушител, преминал през няколко държави и кацнал в България бе повод за коментар днес от военния министър в кулоарите на парламента.

Драгомир Заков се възмути от редица коментари на анализатори, които твърдят, че ВВС са действали неадекватно при навлизането на нарушителя в нашето въздушно пространство. Той обясни още, че още при излитането на самолета от Румъния и прелитането над Румъния, Унгария, Сърбия и България, той е бил следен от Центъра за наблюдение на въздушното пространство на НАТО и своевременно е подавана точна информация към българските ВВС.

Обясни и при какви случаи могат да се предприемат активни действия срещу нарушител във въздушното ни пространство. Ако се прецени, че той може да застраши военната, гражданската и обществена инфраструктура, то този самолет се обявява за ренегат, вдигат се самолети изтребители прехващачи, задейства се ПВО системата и ако не се подчини на командата, този ренегат се унищожава.

В случая обаче е преценено, че този самолет е малък и е квалифициран като потенциален ренегат.

"Не е необходимо задължително да има изтребители, които да придружават този самолет през цялото време. Българските системи, българските радари, българската ПВО защита е достатъчна, за да следи подобен самолет, който не представлява заплаха. Той може да бъде потенциална заплаха, но не е бил заплаха през цялото време. Тогава когато имахме преценка, че може би трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме. В много тежки атмосферни условия, наистина много тежки. Беше направена съответния полет. Беше направено наблюдение. Самолетът се върна обратно в "Граф Игнатиево" почти преди начало на буря", каза Заков.

Дали самолетът е шпионски, трябва да установи следствието, каза още Драгомир Заков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Стражица затвориха пътя Варна - София
Жители на Стражица затвориха пътя Варна - София
Филип Велев с кон Карел Н триумфираха в изпитанието Медиум тур от Европейската лига
Филип Велев с кон Карел Н триумфираха в изпитанието Медиум тур от Европейската лига