НОВИНИ

Мистерия в небето: Самолет прелетя незаконно над 4 държави и кацна на нефункциониращо летище в България

Николай Минков
от Николай Минков
20:27, 09.06.2022
15284
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Мистерия в небето. Малък самолет, стар модел, прелетя незаконно над четири държави вчера и кацна на нефункциониращо летище в България.

Нарушителят вдигна под тревога военновъздушните сили и ПВО системи на Унгария, Румъния и България. Всички опити на изтребителите да установят контакт с него се оказали неуспешни.

Екипажът се издирва. Разследването трябва да разгадае мистериозния полет.

19.09 часа самолетът нарушител, който вдигна противовъздушната отбрана на няколко натовски държави, е влязъл на българска територия. Това заяви военният министър Драгомир Заков в Атина, където е на официално посещение. Той уточни, че две минути по-късно е бил уведомен за инцидента.

Предприети са всички действия за проследяване траекторията на самолета и съответно неговото приземяване. От вътрешното министерство заявиха, че се водят следствени действия.

Снощи около 21.30 часа жители от търговищките села Съединение и Буховци са чули бръмчене на самолет, който е летял посока запад – изток.

"Чух, че нощес е бръмчало, след 12 може би, не знам, аз съм бил заспал", заяви Димитър Кънев от село Буховци.

"Снощи някакъв шум са чули, било пълно с полиция на летището. Хората ги е страх, защото са чули, че е имало оръжие вътре", допълни Елка Стефанова от село Буховци.

Самолетът е намерен на края на изоставена писта на летището в село Буховци. Върху корпуса му е имало работеща малка видеокамера, твърдят местни жители, които са успели да го разгледат отблизо.

За последен път на това летище е имало полет през 1993 година, след което е закрито. Преди да кацне в Буховци самолетът се е приземил за кратко на пистата на бившето гражданско летище край видинското село Иново. По неофициална информация там е заредил гориво от туби. Пилотът е успял да излети преди полицията да стигне до него.

Рашков: Самолетът нарушител е кацнал на частен плац между Търговище и Шумен

"Сега ще кажа това, което е ясно. Излетял е от Литва, минал е през Полша, кацнал е в Словакия, продължил е през Унгария, после е минал и е кацнал в нашата страна. Каква е целта, какво е станало, кои са тези и други неща - въпрос на разследване", заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Военновъздушните сили първи са засекли нарушителя, като преди това са уведомени от съюзниците от НАТО, ескортиращи самолета. Вчера около 17.30 ч. той е излетял от Дебрецен, веднага е прихванат от два унгарски Грипуна.

Без успех остават всички опити за връзка с него. Лети с изключени транспондери и не отговаря по радио канали. Успява да навлезе в Румъния през област Обадия, там е поет от двойка американски Ф-16, които го препредават на румънски изтребители.

"Разговаряме с властите в съседните страни, за да разберем какво се е случило. Още не знаем причината за това странно прелитане на двумоторен самолет над три държави, но ще продължим да разследваме случая", коментира Василе Дънку, министър на отбраната на Румъния.

Румънските власти твърдят че самолетът е "Бийчкрафт" от 60-те години. За кратко навлиза във въздушното пространство на Сърбия, след което се отклонява на изток към България.

"Локализиран е моментално в българското въздушно пространство. Не се наложи да се вдигат веднага изтребители. Проследено беше неговото движение. Разбира се противовъздушната отбрана беше в готовност, но в нито един момент самолетът не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България", заяви министърът на отбраната Драгомир Заков.

Той съобщи, че самолетът се е движел, следвайки профила на терена.

"Летеше на ниска височина, с доста ниска скорост, тоест труден за прихващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал на територията на страната", каза още Драгомир Заков.

Окръжната прокуратура в Търговище разследва случая, образувано е досъдебно производство. Нарушителите са заплашени от 10 години лишаване от свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С част от парите за АМ "Хемус" е купен цял хотелски комплекс, обяви Рашков
С част от парите за АМ "Хемус" е купен цял хотелски комплекс, обяви Рашков
Димитър Бербатов и Стилян Петров призоваха ФИФА и УЕФА да разследват Борислав Михайлов
Димитър Бербатов и Стилян Петров призоваха ФИФА и УЕФА да разследват Борислав Михайлов