НОВИНИ

БСП и ДБ: Това управление трябва да продължи

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:52, 09.06.2022
Чете се за: 03:55 мин.
Политика
Слушай новината

Според оставащите в коалицията партии БСП и "Демократична България" това управление трябва да продължи. За БСП не е време за експерименти, а за диалог. Според "Демократична България" след излизането на "Има такъв народ" от управляващата коалиция никой не може да каже накъде върви страната. Искат разговор за бъдещето на коалицията.

След като вчера застана зад политиката на кабинета на Кирил Петков и каза, че най-важното нещо в момента е да се приеме актуализацията на бюджета, днес в Сопот лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да коментира политическата ситуация.

"Тук от ВМЗ по други теми няма да говоря. Достатъчно беше напрежението, което се създаде в последните седмици. Смятам, че някои хора дори злоупотребяваха", каза Нинова.

От БСП се надяват на здрав разум, но в крайна сметка не се плашат и от избори.

"Изборите са възможно най-вредният вариант за България в момента. Ако можеха да променят нещо, със сигурност щяха да бъдат добри, но аз не виждам такъв вариант в момента. Ако изборите повторят тази ситуация, смятам, че точно сега в България не са нужни избори, но каквото стане в парламента", каза Александър Симов.

От "Демократична България" смятат, че е нужно да се намери формула за търсене на подкрепа, за да не изглежда тя въпрос на някакви пазарлъци.

"Който смята, че има формула за нов кабинет, да излезе и отговорно да заяви това нещо. Нов кабинет не е като нови обувки да си купим на намаленията. Става дума да се намери ясна формула какво легитимно управление може да бъде формулирано. Аз не виждам такава формула, но който говори, да излезе от бункера и да излезе пред хората с ясна визия какво предлага", каза Христо Иванов.

От "Демократична България" смятат още, че трябва максимално отговорно да се подкрепи правителство на малцинството.

"В такава тежка ситуация на война и на икономическите предизвикателства в страната по време на тази война е абсолютно безотговорно да оставим държавата без управление, така че ние от ДБ както и досега конструктивно ще търсим начин да бъде укрепено управлението", каза Атанас Атанасов.

Според министъра на правосъдието антикорупционното законодателство в коалицията твърде много се е проточило. Тя се надява да не е умишлено.

"През последните месеци всички мисля, че станахме свидетели на различни спорове, дискусии по различни теми. Това, което аз мога да споделя от гледна точна на антикорупционното законодателство е, че дебатът се проточи твърде дълго. Аз защитавах виждането, че ние трябва да ускорим дебата. Надявам се, че забавянето не е било умишлено. Очаквам в парламента политическите сили да седнат и да говорят конструктивно, защото в рамките на всички кризи и текущата война в Украйна с всеки от другите колеги министри на правосъдието, които говоря, всички са много притеснени, нека да не хвърляме държавата в хаос", каза Надежда Йорданова.

"Продължаваме промяната" обявиха, че ще внесат проектозакона за антикорупционната комисия и че ще номинират за председател Бойко Рашков.

ПОВЕЧЕ ЗА ТРУСОВЕТЕ В КОАЛИЦИЯТА - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамадан Аталай: Правителството се разложи пред българската общност
Рамадан Аталай: Правителството се разложи пред българската общност
Петков потвърди исканията на България към РСМ. Вархеи: Бих желал споразумение в скоро време
Петков потвърди исканията на България към РСМ. Вархеи: Бих желал споразумение в скоро време