НОВИНИ

Блокираният износ на украинско зърно - Зеленски иска изключване на Русия от ФАО

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:34, 09.06.2022
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Няма споразумение за продажба на украинска пшеница за Турция, заяви днес Кремъл. Според руската администрация в окупирания Юг на Украйна Русия изпраща жито от Украйна зад граница.

Киев обвинява Москва в кражба на около 600 хиляди тона зърно и незаконен износ на част от това количество. Русия отрича.

Разблокирането на украинските пристанища на Черно море за износ на зърно се превърна в болезнен проблем заради противоречията по въпроса между Москва и Киев на фона на задаващата се нова реколта и рискове от глобална продоволствена криза.

Заради блокираните си пристанища на Черно море, четвъртият износител на пшеница в света изпраща количества с влакове през западната си граница или през малките си пристанища на река Дунав към Румъния.

Зеленски очаква битката за Северодонецк да предопредели изхода на войната в Източна Украйна

Над 600 хиляди тона са пристигнали в Констанца от началото на войната, други 125 хиляди са на път, но това е само три процента от 20-те милиона тона, които Украйна трябва да премести от складовете, така че новата реколта в края на юли да не остане на полето.

В момента украинските силози са пълни наполовина. Украйна и Западът обвиняват Русия, че създава изкуствена криза, използва храните като оръжие и иска да изтъргува изгодно отварянето на Черноморските пристанища.

"Не може да се обсъжда продължаване на членството на Русия в Организацията по храни и земеделие на ООН. Каква работа има Русия там, ако причинява глад за поне 400 милиона или потенциално за един милиард души", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Според руски представители в окупираните райони на Запорожие житото отива с влак до Крим, а оттам заминава за Близкия изток. Вашингтон обвинява Москва в продажба на откраднати количества зърно от Украйна на страни, засегнати от суша в Африка, съобщава "Ню Йорк Таймс".

ООН предлага създаване на морски "зърнени коридори" с турска помощ. Русия обаче настоява Украйна първо да разминира своите пристанища, а корабите да бъдат инспектирани от руски военни. Киев твърди, че не може да премахне мините, защото Русия ще използва зърнените коридори за нападения срещу Южна Украйна. Разговорите на руския външен министър Лавров по темата в Анкара не дадоха резултат.

"Няма постигнати конкретни споразумения. Работата продължава", допълни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Москва хвърля вината за поскъпването и недостига на храни върху западните санкции. Русия и Украйна дават заедно близо една трета от световния износ на пшеница, украинският дял е около 10%.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят по сближаване се срещна с Радев, посети и Видин
Еврокомисарят по сближаване се срещна с Радев, посети и Видин
ЕС разширява списъка на престъпленията срещу околната среда
ЕС разширява списъка на престъпленията срещу околната среда