НОВИНИ

След палежа в Битоля: Извършителят е вече с обвинение

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:11, 09.06.2022
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Спокойно премина последното денонощие в Битоля на фона на протести в подкрепа на обвинения за палежа на българския културен център. До сблъсъци не се стигна. Срещу Ламбе вече е повдигнато и обвинение.

Извършителят на палежа срещу българския културен център в Битоля остава в ареста. Днес говорителят на полицията в града заяви в интервю за БНТ, че до певеца Ламбе са стигнали след претърсвания на два адреса, където са намерени предмети, доказващи палежа.

От нашите пратеници: Извършителят на палежа срещу българския културен център в Битоля остава в ареста

Вчера българският културен център остана заключен от съображение за сигурност, днес отново отвори врати. Без предишни криминални прояви македонският певец Ламбе Алабаковски извършил палежа с една основна подбуда.

"Това все пак от обвинението ще стане ясно. Това, което са ми казали - патриотични подбуди", заяви Саня Стаматова, говорител на полицията в Битоля.

И днес от полицията повториха, че институциите в Северна Македония осъждат палежа на българския културен център. Затова и действали бързо.

"Във връзка с откриване на извършителя и вземане на мерки от обвинението са извършени претърсвания в дома на две локации и са намерени предмети и доказателства, които доказват извършителя на културния център "Иван Михайлов". Срещу него е повдигнато обвинение по член 288 от Наказателния кодекс. Институциите в държавата осъдиха начина на опожаряване на културния център "Иван Михайлов" предвид, че сме в 21-ви век и по такъв начин не може да се решават проблемите", допълни Саня Стаматова, говорител на полицията в Битоля.

Зоранчо Маринков - роден в Битоля. Казва, че е българин. Казва и че сега това е опасно тук. Въпреки палежа на културния център за Зоранчо е важно там да продължи да се говори за история.

"Хората, които искат да се образоват, да научат някои неща, които не ги знаят, които за съжаление образователната система в Македония не ги казва или ги казва изопачено, укриват се никои неща. Може да си гледа българска телевизия, тъй като за съжаление в Македония български телевизии няма, с изключение на БНТ 4. За разлика от множеството сръбски и хърватски телевизии", добави Зоранчо Маринков, българин от Битоля.

Вижда бъдещото членство на Северна Македония в Евросъюза така:

"Европейското бъдеще на Северна Македония към момента не изглежда добре. Като започне да се говори за ветото - Македония практически няма дебат: "Чакайте да видим какво пише в тази рамкова позиция на България, те какво искат, защо го искат това, да видим има ли исторически данни за това, да видим на какво се позовават", каза още Зоранчо Маринков.

Освен, че от години разказва историята - такава, каквато е била, Зоранчо се надява повече млади хора да я научат и езикът на омразата срещу българите да спре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов и Стилян Петров призоваха ФИФА и УЕФА да разследват Борислав Михайлов
Димитър Бербатов и Стилян Петров призоваха ФИФА и УЕФА да разследват Борислав Михайлов
Бюджетната комисия не прие актуализацията на бюджета
Бюджетната комисия не прие актуализацията на бюджета