НОВИНИ

Филип Попов, БСП: Правителство на малцинството - това е трудна кауза в тази ситуация

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 10.06.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Неприятно е какво ще се случи. Меко казано е неприятно, защото едни предсрочни избори в тази ситуация, в която се намираме - с война до България, страдаща икономика, продоволствена криза, политическа криза... Няма как да е добре за България. Даже бих използвал по-силни думи като фатално. Това заяви в "Денят започва" Филип Попов, депутат, зам.-председател на ПГ на "БСП за България".

Ние оставаме в тази коалиция, защото сме отговорни, категоричен е той.

Искаме България да може да премине през тази криза, да се прием актуализацията на бюджета, защото са предвидени помощи и за младите хора, и за бизнеса, и за пенсионерите. Няма как без правителство България да премине през тази криза. Ние не крепим това управление, ние крепим политическата стабилност, за да може да се приемат всички тези закони, защото това касае всеки български гражданин, всяко българско семейство. Да ги оставим без доходи в тази криза, това е предателство, подчерта Попов.

Колегите от ИТН два пъти не успяват да направят правителство, хвърлят държавата в някакъв хаос, това е безотговорно, допълни депутатът.

Относно темата за продоволствената криза и храните, той обясни, че зърно има. По негова информация, в момента се води политика за изкупуване на зърно за държавния резерв и това няма как да стане без правителство, целенасочени ресурси и без управление.

Подкрепяме кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, заяви Попов.

Той обаче допълни, че законопроектът за промени за КПКОНПИ е внесен самосиндикално, само с подписи на депутати от "Продължаваме промяната. Не знаем защо, призна Попов. Ние имаме нашите предложения, работихме по този законопроект, допълни той.

По въпрода дали от БСП имат евентуални предложения за министри, които да влязат в кабинета на мястото на подалите оставка министри от ИТН, Попов отговори:

Нямаме никакви разговори в тази посока към настоящия момент. Правителство на малцинството - това е трудна кауза в тази ситуация. Виждате, че вчера от ИТН не подкрепиха на комисия актуализацията на бюджета.

Кирил Петков: Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото да ти извиват ръцете

По отношение на оставките - това е прерогатив на министър-председателя кога да ги внесе, допълни Попов.

За мен е изключително важно да се приемат тези няколко законопроекта - на първо място това е актуализацията на бюджета. Предвид излизането на ИТН, трудно ще се намери формула, по която това управление да продължи, смята депутатът.

При едни предсрочни избори ситуацията няма да е много различна. Но това ще бъде безвъзвратно изгубено време и възможности за България да излезе от кризата, смята Попов. БСП винаги сме готови за избори, но не това е въпросът. Говорим дали държавата, хората са готови за избори в тази тежка ситуация. Според мен държавата не е готова.

В неделя ще имаме Национален съвет на БСП, там ще бъдат разисквани всички тези въпроси, ако се стигне до връчване на третия мандат, допълни Попов. Надявам се да не се стигне до там, да се прояви мъдрост, заяви той.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заседанието на НС събра кворум от втория път
Заседанието на НС събра кворум от втория път
Елица Янкова също ще участва на Държавното първенство по борба
Елица Янкова също ще участва на Държавното първенство по борба