НОВИНИ

Доналд Тръмп беше обвинен за нападението в Капитолия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:13, 10.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
САЩ
Слушай новината

След почти една година разследване специална комисия започна да представя събраните свидетелски показания за събитията.

На 6 януари миналата година привърженици на Доналд Тръмп се опитаха да попречат на Конгреса да удостовери победата на настоящия президент Джо Байдън, нападнаха полицаи и причиниха щети за милиони.

Първото от шестте изслушвания за събитията от 6 януари 2021 г. направи дебют в праймтайма в САЩ. Специална комисия на Конгреса започна представянето на заключенията си в разследването на нападението на привърженици на Доналд Тръмп срещу Капитолия.

Председателят на комисията - демократът Бени Томпсън, заяви, че бунтът на 6 януари и причините зад него са прецедент в 220-годишната история на американската демокрация.

"Тази вечер и през следващите няколко седмици ще ви припомним какво се случи на този ден. Но нашата работа трябва да постигне много повече, отколкото само да погледнем назад. Защото демокрацията ни остава в опасност. Заговорът за осуетяване на волята на народа не е приключил", каза Томпсън.

Лиз Чейни от Републиканската партия обвини Тръмп, че е запалил искрата на нападението, като е внушил на привържениците си, че изборите са откраднати и той е законният президент.

"Президентът Тръмп повярва, че поддръжниците му в Капитолия, цитирам, правят това, което трябва. Това казал на екипа си, докато те го молели да каже на придържениците си да се оттеглят", каза Чейни.

Чрез видеозапис бившият главен прокурор Уилям Бар разкри, че ясно е заявил, че не е бил съгласен с действията на Тръмп: "Многократно и недвусмислено казвах на президента, че не виждам доказателства за измама, която да е повлияла на резултата от изборите. И честно казано, година и половина по-късно, нямам причина да променя мнението си."

В предварително записано видео дъщерята на Тръмп - Иванка, обясни дали позицията на тогавашния главен прокурор е повлияла на мнението ѝ за ситуацията: "Уважавам главния прокурор Бар, така че приех това, което казва".

Комисията е разговаряла и с други близки сътрудници на Тръмп, сред които синът му Доналд Тръмп-младши, зет му Джаред Къшнър. На изслушването присъстват и полицаи, участвали в събитията.

На 6 януари бяха ранени над 100 полицаи, а един от тях почина на следващия ден. По-късно четирима полицейски служители се самоубиха.

Самият Доналд Тръмп нарече разследващата комисия "политически бандити".

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания надви Швейцария за първа победа в Лигата на нациите
Испания надви Швейцария за първа победа в Лигата на нациите
Росен Костурков: Финалната ескалация Слави да изтегли министрите си е, че овладяхме здравния пункт на "Капитан Андреево"
Росен Костурков: Финалната ескалация Слави да изтегли министрите си е, че овладяхме здравния пункт на "Капитан Андреево"