НОВИНИ

Напрежение в парламента след оттеглянето на ИТН от коалицията

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:04, 10.06.2022
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След оттеглянето на "Има такъв народ" от управлението - напрежение и нападки в парламента. От "Продължаваме промяната" обявиха, че ще търсят и други депутати за подкрепа на актуализирания бюджет.

Основна тема в кулоарите днес беше дали премиерът Кирил Петков се е срещал с депутат от ИТН, за да промени убежденията му. Това съобщи първо в ефира на "Денят започва" по БНТ зам.-председателят на ИТН Ива Митева.

Ива Митева, ПГ на ИТН: Снощи късно Кирил Петков се е обадил на нашия депутат Кирил Симеонов, за да го убеждава да преосмисли поведението си. Аз не приемам такъв морал. Това не е морал за мен.
БНТ: А той ще преосмисли ли поведението си?
Ива Митева, ПГ на ИТН: Не. Категорично, не. Така че го призовавам г-н Петков и хората около него да не звънят на наши депутати и да не се опитват да ги убеждават в една или друга посока.

Вчера получих обаждане от г-н Кирил Петков с молба да се видим. След което имахме кратка среща, на която той не ми е предлагал абсолютно нищо, напълно съм откровен, нито постове, нито пари или всякакви такива работи. Просто си поговорихме и ми каза, че ако мога да си преосмисля позицията, да не хвърляме страната в хаос, коментира Кирил Симеонов, ПГ на ИТН.

Кирил Петков е Татяна Дончева в панталон. Тя предлагаше 500 К, той предлага светло бъдеще и в двата варианта за мен е корупция. Да, Кирил Петков е говорил с наши депутати, не само с един. Аз не мога да гарантирам за нито един човек на света как би реагирал в тежка ситуация. Имам доверие и вярвам в нашата парламентарна група и в това, че ние сме тук за кауза, а не за да ни купуват един по един, заяви Тошко Йорданов, ПГ на ИТН.

Тошко Йорданов: Кирил Петков ни каза, че службите са на президента и иска свой разследващ орган

Андрей Гюров, ПГ на ПП: Не мога да коментирам дали е лъжа, дали е имало среща. Не се казвам Кирил, така че не съм бил нито от едната, нито от другата страна на тази среща. Предполагам, че може да е имало среща, не мога да потвърдя наистина. Но това, което искам ясно да заявя, е, че ние казахме, че пред държавата в момента има няколко основни приоритета и ние имаме цели, които трябва да постигнем в този парламент. Те са, на първо място, приемането на актуализацията на бюджета, подпомагането на гражданите, на семействата, на работещите родители, на пенсионерите. Това е приоритет номер едно.

Деница Сачева, ПГ на ГЕРБ-СДС: Смятахме, че омразата към ГЕРБ е това, което споява тази коалиция, но всъщност се оказа, че те се мразят помежду си и то изключително много. Така че, за нас остава учудването за това как една коалиция, която твърдеше, че има нулева толерантност към корупцията, няколко месеца по-късно се разпада с взаимни обвинения в корупция.

Напрежението се увеличава, след като в кулоарите на парламента групите на ИТН и ПП отправиха взаимни критики и обвинения, свързани с изготвянето на законопроекта за промени в КПКОНПИ.

Този законопроект беше спиран със задкулисни игри и абсурдни ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията от лица представляващи политическото ръководство на ИТН. Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свои човек в комисията с право на вето върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой не, каза Милен Матеев, ПГ на ПП.

Хубаво е да са 4 човека и е хубаво те да вземат решенията с пълен консенсус. Не някой от нас да има право на вето. За да може да се избегне точно това - една политическа сила, дори и ние, да можем да разчистваме сметки с опозиционери. ПП и Кирил Петков искат собствен Гешев да си организират за да го използват за каквото се сетят. Малки фюрерчета, дали ще са от Банкя или от Канада, все ще са си фюрерчета, каза Тошко Йорданов, ПГ на ИТН.

ПП: ИТН изляха абсолютни лъжи за изготвянето на законопроекта за КПКОНПИ

От ИТН се надяват да няма забавяне в гласуването на оставките на министрите им от кабинета. В противен случай заявиха, че може да се стигне до блокиране работата на министерствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Велев с кон Карел Н триумфираха в изпитанието Медиум тур от Европейската лига
Филип Велев с кон Карел Н триумфираха в изпитанието Медиум тур от Европейската лига
Михаел Орачев подписа с Миньор Перник
Михаел Орачев подписа с Миньор Перник