НОВИНИ

Даниел Лорер: Не може министър от правителството да си позволява да води собствена външна политика

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 28.02.2022
Чете се за: 05:42 мин.
Политика
Слушай новината

Това, което се случва със Стефан Янев, е в резултат от неговото поведение в социалните мрежи, коментира в "Още от деня" министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Днес Министерският съвет потвърди оставката на военния министър Янев. На негово място правителството ще предложи проф. Тодор Тагарев.

По думите му смяната в Министерството на отбраната ще гарантира много по-голяма стабилност на страната ни в сегашния обострен момент в международното пространство.

НС гласува оставката на Стефан Янев утре, предлагат Тодор Тагарев за нов военен министър

"Ние заявихме еднозначно, че това правителство работи като един отбор. Особено в състояние на война, за нас е изключително важно то да говори в един глас. И това в случая е българският интерес. Българският интерес диктува ние сега да стоим здраво и стабилно с нашите съюзници от ЕС и НАТО. Не е възможно министър от правителството да си позволява да води собствена външна политика", коментира пред БНТ министър Даниел Лорер.

Той допълни, че очаква подкрепа и от страна на БСП утре при гласуването на министерската смяна в пленарната зала. Лорер не отрече, че в левицата има известни колебания, но заяви, че се надява след разговори в тяхната формация те да бъдат преодолени.

"БСП също смятат, че всички министри трябва да говорят в един тон, така че това, което се случва с Янев, е в резултат от неговите действия в социалните мрежи. Тодор Тагарев е изключителен професионалист и аз съм убеден, че в БСП след кратки колебания ще видят къде е българският национален интерес, а именно - България да има стабилен министър на отбраната, който да работи с останалото правителство. Всеки друг ход в парламента би означавал, че те предпочитат краткосрочни политически дивиденти пред стабилността на България, което аз съм убеден, че те няма да направят", коментира Даниел Лорер.

Президентът Радев: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск

На въпрос има ли основания президентът Румен Радев да бъде критичен към промяната в правителството, като се има предвид, че Стефан Янев беше негов избор два пъти за служебен премиер, Лорер коментира:

"Работихме изключително конструктивно с Янев като премиер. Сегашната му позиция може би очертава някаква еволюция в неговите виждания. Право и отговорност на президента е да е загрижен за бъдещето на нацията, ние приемаме неговите думи и сме еднакво загрижени за това, но, както той самият казва, външната политика на България е наша отговорност."

Министър Лорер отхвърли казаното от Янев, че целта на рокадата е начело на военното министерство да дойде човек по-отзивчив към прокарване на определени чужди интереси.

"Г-н Янев има право на мнение, но важното послание тук е едно - този кабинет не зависи от отделни личности. Никой не кадрува тук извън общата политика, на която всички в коалицията са се съгласили. Така че никоя личност в този кабинет няма да определи неговото бъдеще", категоричен беше министърът на иновациите, коментира Лорер.

По темата за бежанците, Даниел Лорер започна със съвет към тези, които имат съмнение какво точно се случва в Украйна, нека си направят труда да отидат и да се срещнат с хората, които пристигат оттам.

"Сблъсъкът директно с човешкото страдание отваря очите много дълбоко", каза Лорер.

От нашите пратеници: Стадион в румънския град Сирет е превърнат в лагер за бежанци от Украйна

За момента няма наплив на бежанци към България. В страната ни пристигат основно хора с български паспорти, с роднини или работа в България.

Утре правителството събира на среща представители на работодателите у нас, за да бъдат обсъдени възможностите за работа за бежанците от Украйна. Вероятно ще дойдат много такива, когато пътят за мъжете бъде освободен. В момента мъжете в работоспособна възраст не могат да напускат страната си заради обявената всеобща мобилизация.

Даниел Лорер посочи, че е изключително важно да се състави план, така че бежанците да могат да се включат в икономическия живот в страната. Той не скри, че България има нужда от работна ръка и е способна да приеме десетки хиляди на пазара на труда без да изпита никакви затруднения

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски подписа заявление за членство на Украйна в ЕС
Зеленски подписа заявление за членство на Украйна в ЕС
БФС глоби Левски за поведението на "сините" фенове на мача с ЦСКА 1948
БФС глоби Левски за поведението на "сините" фенове на мача с ЦСКА 1948