НОВИНИ

Даниел Митов: Премиерът дължи много отговори за това какво се случи в Скопие

Калина Попова
от Калина Попова
07:47, 21.01.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Ентусиазмът на премиера Петков контрастира с общественото мнение, а министър-председателят дължи много отговори, тъй като изобщо не е ясно какво всъщност се случи в Скопие за по-голямата част от българската публика - отстъпи ли Кирил Петков от българската позиция? Така депутатът от ГЕРБ Даниел Митов коментира в "Денят започва" срещата Петков - Ковачевски.

"На практика всички партии и участници в КСНС се обединиха около твърда позиция, която стъпва на Рамковата позиция от 2019 г., декларацията на парламента и тези документи са отразени в т.нар. позиция 5+1. Ако България е отстъпила от това, аз не знам как да го окачествя, освен като прекрачване на мандата и едва ли не предателство", допълни Митов.

Борисов: Премиерът на РСМ вкара Кирил Петков в капан

Депутатът определи като голям проблем изказванията на Стево Пендаровски, че България на практика е отменила досегашните си позиции и Кирил Петков е отишъл със съвсем нова преговорна рамка.

"Няколко неща ме притесняват. Българският премиер не използва експертизата на МВнР. Ако я ползваше, може би нямаше да сме свидетели на този словесен безпорядък в отговорите му. Второ, опасявам се, че той е в плен на логиката "дайте да пуснем РСМ да преговаря, пък после можем да ги спрем по време на преговорите, ако не изпълняват някои условия." Тази логика е неосъществима", каза още той.

Червените линии са ясни и са свързани с дълбоки исторически и политически натрупвания. Не всички могат да бъдат изчистени, но можем да навлезем в добросъседските отношения, описани в договора, подписан от двете държави, смята Даниел Митов.

Роберта Мецола пред БНТ за отношенията София - Скопие: Трябва да намерим изход от ситуацията

"Отношенията между България и РСМ не са само двустранни и имат отражения в ЕС. Когато става дума за държава членка на ЕС, Европейската комисия е длъжна в крайна сметка да погледне на България като член на клуба на европейските държави и да застане зад дневния ред или плана, който имаме", заяви депутатът.

Депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала по време на речта на президента

По повод напускането на депутатите от ГЕРБ-СДС по време на речта на президента пред Народното събрание, Митов коментира, че Радев е превърнал "определени свои възприятия и реплики в клишета".

"Той обижда над 600 000 избиратели, които гласуват за ГЕРБ-СДС. Непрекъснато се държи с неуважение към тях, затова ние бяхме длъжни да напуснем", обясни той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два товарни влака се сблъскаха на гара "Илиянци"
Два товарни влака се сблъскаха на гара "Илиянци"
137 снегогопочистващи машини чистят улиците в София
137 снегогопочистващи машини чистят улиците в София