Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Роберта Мецола пред БНТ за отношенията София - Скопие: Трябва да намерим изход от ситуацията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:42, 18.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
Балкани
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Новоизбраният председател на Европейския парламент Роберта Мецола заяви пред БНТ, че се ангажира в решаването на спора между България и Република Северна Македония, заради който Скопие все още не е започнало преговори за присъединяване към Европейския съюз. Мецола беше избрана днес за председател на Европейския парламент до изборите през 2024 г. Тя наследи на поста Давид Сасоли.

Малтийката е адвокат по професия, майка на четири деца, а днес навършва 43 години.

В речта си след избирането Мецола каза, че ще работи за присъединяване към Европейския съюз на Западните Балкани. Пред БНТ тя коментира, че ще се ангажира със спора между България и Северна Македония, за да се излезе от ситуацията.

"По този въпрос се придържам към позицията на мнозинството на
Европейския парламент и моят език няма да е по-различен от моите предшественици. Трябва да намерим начин да излезем от тази ситуация, чакахме прекалено дълго. Аз ще се ангажирам и ще говоря с всички колеги, за да видим какво може да бъде направено", заяви Роберта Мецола.

Роберта Мецола е третата жена в историята на Европейския парламент, избирана за председател. Тя получи много повече от необходимите ѝ гласове.

Първите ѝ думи след избирането бяха посветени на Давид Сасоли, когото тя нарече "борец за Европа". Колегите на Мецола я определят като убеден европеец, който вярва, че Европейският съюз не трябва да се капсулира в институциите, а да е близо до хората.

Роберта Мецола от ЕНП застана начело на Европейския парламент

"Нека бъда ясна - тези, които искат да разрушат Европа да знаят, че тази институция е срещу тях. Тези, които се опитват да подкопаят демокрацията, върховенството на закона, свободата на словото и фундаменталните права, които поставят жените на прицел и отричат правата на ЛГБТИ-общността, нека тези хора знаят, че тази институция никога няма да приеме това. Към тези, които се опитват да изнудват Европа чрез хибридни атаки и към диктаторите - те никога няма да ни разделят. Нека кажа и на семейството на Дафне Галиция и Ян Куцияк - журналисти, убити, защото вършат своята работа - вашата борба за истина и справедливост е наша борба", допълни председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Българският президент Румен Радев и председателят на Народното събрание изпратиха поздравителни писма до новоизбрания председател на Европейския парламент.

Румен Радев потвърди подкрепата на България за отстояването на европейските ценности и демокрацията, а Никола Минчев коментира, че гражданите очакват от Европейския парламент да откликне на техните проблеми.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Турция сменя името си
Турция сменя името си
Даниел Митов: Не видях нищо ново, което да се случи в Скопие
Даниел Митов: Не видях нищо ново, което да се случи в Скопие