НОВИНИ

Денков ще подпише заповед за удължаване на междусрочната ваканция

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:11, 18.01.2022
16923
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на образованието Николай Денков ще подпише заповед за удължаване на междусрочната ваканция. Така със съботите и неделите ще се почива девет дни. Такова беше предложението и на училищни директори и на синдикати в образованието.

А гимназистите няма да излизат онлайн, както предложиха от Синдиката на българските учители, защото според Денков няма основания за това.

Междусрочната ваканция няма да бъде само един ден, 1 февруари, както е по график, а ще стане от 31 януари до 4 февруари. Повечето дни се дават заради натрупаната умора при учители и ученици и да се преодолее пика на ковид вълната.

"Най-добрият вариант е да се използва седмицата, която се появява веднага след завършване на първия срок. Да бъдат обявени неучебните дни тогава и всъщност това е, което анонсирах в събота, за да могат да се слеят двата предходни почивни дни с двата следващи почивни дни и така да се получат девет дни общо неучебни", каза министърът на образованието Николай Денков.

Дните от 31 януари до 4 февруари да са нeучебни, предлага министър Денков

Такова беше и предложението на Съюза на директорите в средното образование и Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". На 7 февруари децата ще са на училище, ако няма забрана на здравното министерство, каза министърът.

Според Денков окончателното решение за ваканцията ще бъде взето в петък на Отраслов съвет. В същото време в "Денят започва" председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева предложи заради многото болни и карантинирани учители гимназистите да преминат онлайн.

"Министърът трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок и след това да има една малка ваканция от 4 дни, за да може и учениците, и учителите да си починат", каза Янка Такева.

Янка Такева: Настояваме учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение

Според министър Денков обаче няма необходимост за онлайн обучение на гимназистите. Той каза, че само 3,6% от учителите и 2,58% от учениците са карантинирани. А ако има проблеми, те трябва да се решават локално.

"Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента. И да повтаряме грешките от миналата година, при които училища без нито един заразен учител, без нито един заразен ученик да бъдат затваряни, защото на други места има проблеми", каза Денков.

Министър Денков уточни и че не е задължително учениците, които се обучават онлайн да бъдат изпитани на място в училище за оформяне на срочните оценки - това било само препоръка, а не заповед. Той представи и приоритетите в образованието за 2022 година. След тях увеличаване на учителските заплати до 25% над средната за страната, повишаване стандарта на издръжка на училищата, повече извънкласни дейности и без такси в детските градини за децата над три години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Равенство за Лудогорец срещу Висла Краков в дебюта на Шимунджа
Равенство за Лудогорец срещу Висла Краков в дебюта на Шимунджа
Ръст на новите случаи в Пловдив - сред заразените са и три бебета
Ръст на новите случаи в Пловдив - сред заразените са и три бебета