НОВИНИ

Роберта Мецола от ЕНП застана начело на Европейския парламент

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:50, 18.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Новият председател на Европейския парламент е малтийката от Европейската народна партия Роберта Мецола. Тя беше избрана на първо гласуване с голяма преднина пред другите кандидати за поста.

Роберта Мецола е новият председател на Европейския парламент

Днес Мецола има и рожден ден. Досегашният председател Давид Сасоли почина неочаквано миналата седмица, почти в края на своя мандат.

В началото на мандата на сегашния парламент и сегашната Европейска комисия имаше споразумение между европейските институции и между европейските политически фамилии първата половина от мандата на Европейския парламент да бъде ръководена от социалист, а втората половина от представител на Европейската народна партия.

Давид Сасоли, председателят на ЕП, който обичаше Европа

Беше почти предрешено, че това ще бъде член на ЕНП. Роберта Мецола успя да убеди своите колеги със своята директност и с много добрите си комуникационни умения.

Тя е от първата генерация Еразъм студенти, учила е в престижния европейски колеж в Брюж, завършила е право в родната си Малта. Омъжена е за финландец. И двамата имат четирима синове.

Роберта Мецола заяви, че ще защитава европейската идея и ще се опита да върне вярата на европейците в Европа. Според нея Европа трябва да приеме държавите от Западните Балкани. Ще работи и за държави, които са разделени като Кипър.

"Нека бъда ясна - тези, които искат да разрушат Европа да знаят, че тази институция е срещу тях. Тези, които се опитват да подкопаят демокрацията, върховенството на закона, свободата на словото и фундаменталните права, които поставят жените на прицел и отричат правата на ЛГБТИ-общността, нека тези хора знаят, че тази институция никога няма да приеме това. Към тези, които се опитват да изнудват Европа чрез хибридни атаки и към диктаторите - те никога няма да ни разделят. Нека кажа и на семейството на Дафне Галиция и Ян Куцияк - журналисти, убити, защото вършат своята работа - вашата борба за истина и справедливост е наша борба", заяви Роберта Мецола, председател на ЕП.

Малта е единствената държава в Европейския съюз, която забранява абортите, така че нейното гласуване винаги е било в духа и светлината на националната позиция на нейната страна.

В края на януари групата за мониторинг на демокрацията отново ще покани представители на българското правителство и на прокуратурата в Брюксел, предстои да видим кои точно политически фигури ще получат покани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се добра до равенство в контрола, белязана от странно съдийство
Левски се добра до равенство в контрола, белязана от странно съдийство
В Горна Оряховица частично затегнаха мерките
В Горна Оряховица частично затегнаха мерките