НОВИНИ

Ръст на заболелите от COVID-19 в Благоевградско: По 70 паралелки се карантинират всеки ден

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 18.01.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Регионални
Слушай новината

Ръст в ковид статистиката: най-много са заразените в Благоевградска област. Областта стана първата преминала границата от 2000 на 100 000 население. За последните две седмици заболеваемостта в областта е скочила с над 350 процента.

Продължава да се усложнява ковид ситуацията в областта. Всеки ден заради заразени ученици се карантинират по около 70 паралелки, каза днес от Регионалната здравна инспекция.

А след като в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград вече преминаха на ротационен принцип на обучение, днес от общината в Петрич поискаха Министерство на образованието да позволи учениците от 5-и до 12-и клас в общината също да се обучават изцяло онлайн за една седмица.

В лабораториите през последните дни отчитат рекорден брой тестове, като средно между 20 и 30% от тях са положителни. Тестват се и много деца, като най-малкият пациент с доказан коронавирус днес е на 3 години.

"Направили сме общо PCR и антигенни тестове 347, от тях положителните са 79. Като процент специално за нашата лаборатория 21% са положителните от вчерашния ден. Общо взето водещите симптоми сега в момента са дразненето в гърлото, хремата, главоболието, отпадналостта", каза доктор Десислава Йолчева, микробиолог в лаборатория.

"По повод това, че в началото на годината имаше нарастване на броя ваксинирани, това бяха предимно хора за трета ваксина тоест подсилваща доза. Ние си ги направихме и те свършиха. Просто тези, които вярват на ваксините, свършиха. Остават тези, които се колебаят или се страхуват", каза доктор Павлин Янкулски, ваксинационен кабинет на РЗИ-Благоевград.

На фона на рекордния брой заразени, в болниците все още има свободни легла за пациенти с COVID-19.

"От 30 легла в интензивните отделения в цялата област, 15 от тях са свободни. Така че 50% имаме свободни легла. Много леко протича Омикрона за голяма част от заразилите се", каза доктор Веселка Мончева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ Благоевград.

Продължават да се увеличават и заболелите ученици и учители в цялата област.

"И искам да кажа, че като специалисти епидемиолози всички колеги от областта са на мнение, че трябва от 5-и до 12-и клас да се мине онлайн, защото така или иначе ние ги карантинираме. Всеки ден карантинираме от 70 до 100 паралелки и те са си пак онлайн. Трябва да се прекъсне този процес", казва доктор Мончева.

Възможността учениците в гимназиален етап от Благоевградска област да преминат към онлайн обучение засега не е обсъждана.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинения на Венци Чикагото заради агресията към лекар, задържан е за 72 часа
Повдигнаха обвинения на Венци Чикагото заради агресията към лекар, задържан е за 72 часа
Равенство за Лудогорец срещу Висла Краков в дебюта на Шимунджа
Равенство за Лудогорец срещу Висла Краков в дебюта на Шимунджа