НОВИНИ

ДАНС: Проверката срещу Nexo е започнала през юли след сигнал на българска финансова институция

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:21, 24.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Българска финансова институция е подала сигнал срещу Nexo в ДАНС през юли миналата година. Това обясни председателят на Агенцията пред депутати в парламента. След обмен на информация с чуждестранни партньори ДАНС е сезирала прокуратурата през септември 2022 г. Агенцията проверява финансови операции на Nexo, както и съмнения за пране на пари.

Основните въпроси бяха насочени за начина, по който е започнало разследването, както и дали има данни за политическа корупция. Главният прокурор Иван Гешев не присъства в залата. От Nexo също коментираха в позиция озаглавена "Седем въпроса към главния прокурор".

Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов

Nexo попада в полезрението на ДАНС през юли миналата година. Тогава анализът на банковите сметки установил кредитни и дебитни обороти в особено големи размери и преводи между банкови сметки на български дружества и дружества от групата на компанията. Голяма част от получените пари по тези сметки са пренареждани към друга фирма, свързана с физическо лице от управата на Nexo, след това са закупени множество имоти, включително в полза на трети лица.

"Установени са такива имоти, които са бизнес сгради в град София и в туристически дестинации в България. В това число в открити публични източници въз основа, на които са идентифицирани реалните собственици, дейността и капитала на дружествата в групата на Nexo в Швейцария, Обединеното кралство, САЩ, Естония и други", каза Пламен Тончев - председател на ДАНС.

От "Демократична България" поискаха информация за точните дати, на които ДАНС е започнала проверката и на образуването на досъдебното производство.

"Важно е уточнението да знаем в крайна сметка нашата прокуратура ли е засякла нещо неправомерно или просто е получила данни отвън и се е задействала. От това може да се направи извод за мотивацията на прокуратурата", каза Атанас Славов от "Демократична България".

"След образуване на нашата проверка ние сме поискали обмен на информация с чужди партньорски служби", каза Пламен Тончев.

От "Продължаваме Промяната" изтъкнаха липсата на представител на прокуратурата в залата и попитаха шефа на ДАНС откъде е получен сигналът за проверката.

"Прокуратурата си позволява да говори пред медиите доста повече, отколкото пред българския парламент, което е абсолютно недопустимо", каза Асен Василев.

"Става въпрос за българска финансова институция, задължена по закона за мерките срещу изпиране на пари", каза Пламен Тончев.

От ДПС попитаха дали са обект на разследване твърденията за дарения на компанията към партии.

"Дали е налице политическа корупция, защото ние наказваме справедливо хора, които купуват гласове. Трябва да видим как ще накажем хора, които купуват цели партии, ако това е станало", каза Йордан Цонев от ДПС.

"ДАНС не е политическа полиция. Някои от лицата, ако е извършило нещо, което е в хода на разследването, което е против волята му или мотивиран по някакъв начин да извърши някакво нарушение на закона най-вероятно ще понесе своите последствия", каза Пламен Тончев.

Във връзка с изслушването в парламента от Nexo отправиха писмена позиция озаглавена "Седем въпроса към главния прокурор". Съоснователите на компанията Антони Тренчев и Коста Кънчев търсят коментар от прокуратурата за твърденията, че Nexo е съпричастна към финансиране на терористични организации, както и за споразумението между криптобанката и американските регулаторни органи и твърденията на прокуратурата за жалби от британски граждани. Въпросите останаха без отговор, тъй като главният прокурор не дойде.

Съоснователите на Nexo с въпроси към главния прокурор

Днес стана ясно още, че съдията, който трябваше да се произнесе по жалбите на двама от обвиняемите по случая "Nexo", си е направил отвод. Мотивът му е публикации, съдържащи внушения относно безпристрастността на съда. От Софийския градски съд заявиха, че определен нов съдия - докладчик със системата за случайно разпределение на делата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата обвини Стамен Янев за "златните паспорти"
Прокуратурата обвини Стамен Янев за "златните паспорти"
Локомотив Пловдив допусна три гола от Младост Лучани в контролна среща
Локомотив Пловдив допусна три гола от Младост Лучани в контролна среща